Annons

SD:s åsiktsuppfattning kan ge anledning till oro

Det saknas skäl att ha kvar nämndemän i hovrätterna. Det skriver Sven-Erik Alhem, samhällsdebattör och tidigare överåklagare.

Under strecket
Publicerad

Som bekant har vi i våra domstolar inte bara professionella juristdomare utan också nämndemän som fullt ut – tillsammans med yrkesdomare – tjänstgör som domare och har en betydelsefull roll vad gäller till exempel straffrättsliga ansvars- och påföljdsprövningar.

För den som är tilltalad i ett brottmål och träder in i en rättssal för att få sin skuldfråga prövad och i förekommande fall också få en påföljd för den åtalade gärningen, tror jag att frågan om att känna förtroende för och tillit till alla de domare som har att pröva målet är extremt viktig. Även om det rent materiellt och sakligt skulle saknas varje fog för att rättens sammansättning skulle ha någon betydelse, är det lätt att förstå att en sådan misstroendekänsla kan uppkomma hos den som är tilltalad i målet och har utländsk bakgrund och är muslim, om denne får veta att någon som representerar Sverigedemokraterna finns bakom domarskranket.

Annons
Annons
Annons