Annons
X
Annons
X

SDL: ”Majoriteten av unga muslimerna i Europa vill inte ha demokrati”

På lördag samlas islamfientliga organisationer från hela världen på Norra bantorget i Stockholm, bland annat det ökända English Defence League. SvD ringde upp talespersonen för den svenska motsvarigheten.

På lördag träffas islamfientliga organisationer från hela världen på Norra bantorget i Stockholm för att protestera mot ”islamiseringen av Europa” Att organisationerna fastnade för just Sverige hänger ihop med den misslyckade självmordsbombningen i Stockholm i december 2010, säger Isak Nygren, talesperson för Swedish Defence League, som är med och arrangerar manifestationen.

– Vi ska visa att det inte bara är enstaka människor som är emot islam, utan även visa att vi kan vara många, att ju fler som är emot islamiseringen, desto bättre. Vi vill bevara ett demokratisk och öppet samhälle, vilket islam är emot. Det finns inte ett muslimskt land som är demokratiskt, säger Isak Nygren.

Kosovo är väl demokratiskt?

Annons
X

– Jag har aldrig hört att det har varit val i Kosovo. (Kosovo har genomfört fyra allmänna val sedan 1991, senast vann socialdemokratiska PDK, red anm.)

Det har nyligen varit val i Egypten, Tunisien och Libyen?

– Valen är gjorda av väst, och sedan kommer de att avskaffa valet, precis som de gjorde i Gazaremsan 2006.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vill inte unga människor i arabvärlden ha demokrati?

  – Nej, det är likadant i Europa, majoriteten av de unga muslimerna i Europa vill inte ha demokrati.

  Vilka belägg har du för att muslimer inte vill ha demokrati?

  – Med tanke på att den islamistiska rörelsen har vuxit sig väldigt stark sedan 1980-talet, kan man se att många muslimska länder har gått bakåt i utvecklingen. Det tydligaste exemplet är Afghanistan, men även Iran.

  Var det inte en längtan efter demokrati som drev fram den arabiska våren?

  – Den hade ingenting med demokrati att göra, utan de tröttnade på det sekulära styret. Majoriteten av folket i Egypten vill inte ha demokrati, då hade de inte röstat på muslimska brödraskapet.

  Den vanliga muslimen vill alltså inte ha demokrati?

  – Man låter sig styras av vissa grupper som är emot demokrati. Den tysta majoriteten låter sig styras av den högljudda minoriteten.

  Vad finns det för tecken på att Sverige islamiseras?

  – För några år sedan skapades den första shariadomstolen i Malmö, och det byggs flera stora islamiska center. Och könsapartheid i badhus, att man stänger för alla förutom muslimska kvinnor, och sätter för gardiner för fönstren.

  Men den så kallade shariadomstolen i Malmö är rådgivande och har inga juridiska befogenheter.

  – Inte enligt svensk lag, men det är så det börjar, först kommer det inom familjerätten och sedan utvecklar det sig.

  Vad är problemet?

  – Det är små steg, i längden kan det leda till att vi får minskad yttrandefrihet. Kritiserar man islam blir man kallad rasist och islamofob och allt möjligt.

  Men är inte demonstrationen på lördag ett tecken på att det finns yttrandefrihet?

  – Det finns fortfarande en viss frihet, men alla medier kommer att ljuga om oss.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X