Annons
X
Annons
X

”SD visar att de inte löser samhällsproblem”

Under Anna Kinberg Batras ledning har Moderaterna blivit det parti som efter SD anses ha stramast flyktingpolitik. Men något samarbete är inte i sikte:

– Jag blir inte ett dugg attraherad av ett parti som tar avstånd från att lösa viktiga samhällsproblem.

SvD har följt M-ledaren till poliser på Plattan och nyanlända i Kärrtorps gymnasium.

Det nya politiska läget
[object Object]
SvD följde med Anna Kinberg Batra när hon träffade poliser på Sergels torg i centrala Stockholm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vad är det för skillnad på Moderaterna och Sverigedemokraterna?

Frågan ställs av en elev på Kärrtorps gymnasiums språkintroduktion för nyanlända – riktad till M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Centralt placerad på linoleummattan, mot en fond av klassrumsgula väggar, svarar hon att skillnaden är stor:

Annons
X

– Framför allt i synen på invandring och i synen på Sverige som samhälle. Sverigedemokraterna skyller många av Sveriges problem på invandring och det tycker inte jag att man ska göra. De vill inte samarbeta inom EU lika mycket som vi och de är emot Nato.

Ovan nämnda skäl återkommer hon ofta till, även då journalister frågar varför M-ledningen – trots hårt tryck internt – inte vill se något som helst samarbete med SD.

Inför de nyanlända eleverna – födda i Eritrea, Afghanistan och Syrien för att nämna några länder – lyder kontentan att när ”SD skyller problem på andra, ägnar sig M åt att lösa dem”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är min politiska uppfattning. Ni får fråga Sverigedemokraterna också, avslutar Kinberg Batra.

  Vad SD vill råder det dock inget tvivel om. Jimmie Åkesson har skickat brev till moderata kommunalråd för att locka till samarbete, han säger sig stödja en alliansbudget – och fick han bestämma själv skulle han bilda regering med M och KD.

  Hur känns det att Sverigedemokraterna flirtar med er, gång på gång?

  – Det är hemskt obesvarat. Och det beror på att de inte har lösningar på Sveriges problem. Jag blir inte ett dugg attraherad av ett parti som tar avstånd från att lösa viktiga samhällsproblem, säger Anna Kinberg Batra.

  På Kärrtorpsskolan fick Moderatledaren bland annat frågor om anhöriginvandring. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Både i klassrummet i Kärrtorp söder om Stockholm, liksom i den allmänna debatten, ligger stort fokus på flyktingfrågan.

  I de senaste mätningarna från SvD/Sifo är Moderaterna jämnstora med Socialdemokraterna. Sverigedemokraternas kraftiga uppgång efter sommaren tycks ha avstannat.

  Till hur stor del beror rådande opinionsläge på Moderaternas omläggning av politiken?

  – Det vet jag inte och bryr mig inte om. Det som prövas nu är hur man löser samhällsproblem. Sverigedemokraterna visar att de inte löser samhällsproblem. Och då blir väljarna med rätta besvikna.

  Många beskriver nu Moderaterna som det parti som, vid sidan av SD, har hårdast regler vad gäller flyktingpolitiken. Håller du med?

  – Vi är alltid beredda att agera för att lösa samhällsproblem. Nu är den akuta flyktingkrisen ett samhällsproblem som påverkar väldigt mycket annat. Det kräver ganska kraftfulla åtgärder och det har vi tagit fram, föreslagit och varit beredda att genomföra.

  Nu sa du varken ja eller nej. Ska jag tolka det som ett indirekt ja på frågan om att ni är det parti som har mest restriktiv flyktingpolitik?

  – Jag tycker att vi har bäst förslag och åtgärder för att lösa den akuta flyktingkrisen. Och det gör inte vi utifrån det ena eller andra partiet, utan utifrån vad Sverige behöver.

  Efter valförlusten 2014 befinner sig Moderaterna ännu i en omprövning av den egna politiken. Viktiga områden är jobb, skola och integration. För Anna Kinberg Batra innebär det här konkret att hon minst ett par dagar i veckan besöker olika verksamheter för att själv bilda sig en uppfattning om vilka problem människor möter.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  En vecka före turen till Kärrtorp står hon på ett regnigt Sergels torg i centrala Stockholm, omgiven av poliser. Någon säger att han avråder sin familj från att gå på Plattan under sena nätter. En annan menar att där finns många olika grupperingar av unga, men framhåller att ”en ytterst liten bråkdel” av dem ställer till med bråk.

  Anna Kinberg Batra säger att hon uppskattar debatten om trygghet i samhället:

  – Det bottnar ju i att de allra flesta – alla hoppas jag – bryr sig om att samhället ska funka och att man har rätt att ställa krav på trygghet. Då är det också rimligt att bli förbannad när man ser tecken på att det inte funkar.

  M-förslag för ”ett tryggt Sverige” handlar om att återinföra målet om 20 000 poliser i landet, skärpta straff för allvarliga våldsbrott samt att brott som ger sex månaders fängelse eller mer ska kunna leda till utvisning.

  Viktigt för Moderaterna är också att ”hantera den akuta flyktingkrisen”.

  Ni har talat om flyktingpaus, vilket av de flesta tolkats vara mer än regeringens ”andrum”. Hur tillfällig ska pausen vara?

  – Så tillfällig som möjlig. Den är ungefär som ett andrum i den meningen att vi behöver se till att det blir ordning i det som det inte varit ordning i. Situationen i höstas var ohållbar. Och då måste den bli hållbar. Hållbar är att kunna pröva de som kommer inom rimliga tider. Att de som kommer inte behöver sova ute eller hamna i kläm.

  För pausen har ni hänvisat till att folk ska vända om, kanske inte till Grekland, men till Tyskland och Danmark. Tyskland har tagit ett väldigt stort ansvar – varför ska de ta emot människor när vi inte gör det?

  – Vi tar enormt stort ansvar.

  Med en flyktingpaus skulle vi väl inte göra det?

  – Vi måste få EU att följa sina egna regler och beslut. Nu har vi ett läge där det inte görs, där Dublinförordningen som säger att du ska söka i första säkra EU-land inte följs. Då måste vi få det att fungera.

  – När jag var i Italien i höstas berättade företrädare för italienska myndigheter att inte ens hälften av de som kommer dit söker asyl där. Då blir man som svensk – men det finns ju regler? Kan ni inte börja med att följa dem? Och sen får vi hjälpas åt om vi behöver för att få det att fungera.

  KD-ledaren Ebba Busch Thor har sagt att hon inte tror att Sverige kommer att återgå till normalläge – det som var för några år sedan – i flyktingmottagandet. Vad tror du?

  – Jag tror inte att världen någonsin kommer att bli som den var för några år sedan och det har den heller aldrig blivit. Jag utgår från hur Sverige fungerar nu och vad vi möter för utmaningar framåt.

  Men regelmässigt – regeringens nya regler för flyktingmottagande ska gälla i tre år och sen är tanken att återgå till det som har varit. Du tror inte att det kommer att bli så?

  – Vi föreslog från moderat håll att vi skulle ha en ordning med tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel där den som tar sig in på arbetsmarknaden kan få stanna permanent. Det tycker jag är bra förslag som skulle vara bra att fortsätta att ha.

  I klassrummet på Kärrtorps gymnasium får Anna Kinberg Batra en fråga om anhöriginvandring och unga som vill att deras familjer ska kunna komma till Sverige.

  M-ledaren håller inte med om det själv, men svaret dröjer något längre än när andra ämnen tas upp – och är inte övertydligt:

  – Det finns möjlighet till familjeåterförening. Nu diskuteras precis exakt hur det systemet ska kunna fungera. Men möjligheten finns och ska finnas. Man måste alltid ha en prövning, för om det inte finns regler för hur man får stanna i Sverige, då riskerar smugglare eller kriminella att bestämma vem som får komma.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Moderaterna är det enda partiet inom Alliansen som inte är emot regeringens skärpning av anhöriginvandringen? Vad i regeringens förslag är det som är bra, tycker du?

  – Jag har inte sett alla detaljer än. Men vi kommer från en ordning där vi har haft en ohållbar situation och där vi måste kunna prioritera skydd till den som behöver. Där ingår möjligheten för familjer att kunna återförenas, men även det behöver ett tydligt regelverk som inte har alldeles för många undantag.

  Kritiken mot det här handlar om att drivkraften att återförenas med sina anhöriga är så stark att man kanske sätter sig i den där gummibåten ändå.

  – Att människor utnyttjas av kriminella för att sätta sig i gummibåtar och riskerar sina liv och till och med dö på Medelhavet är ett enormt problem i sig.

  Men om de hade kunnat komma lagligt och lättare återförenas med sina anhöriga hade de kanske inte satt sig i gummibåten?

  – Det du tar upp är att det finns de som utnyttjar väldigt utsatta människor i gällande system. Det är därför vi har föreslagit hårdare straff mot grov människosmuggling och ser positivt på att EU och även Nato agerar mot flyktingsmuggling. För det handlar om internationellt organiserad kriminalitet som utnyttjar några av världens mest utsatta människor.

  Under besöket på Kärrtorps gymnasium uppfattade jag det som om den frågan var lite svårare för dig?

  – Nej, det tycker jag väl inte. All politik handlar om människor. Och ingen vill väl att föräldrar och barn ska skiljas åt. Men vi måste vara beredda att titta på hur generösa är systemen och hur fungerar de? För vi måste få det att funka.

  Annons

  SvD följde med Anna Kinberg Batra när hon träffade poliser på Sergels torg i centrala Stockholm.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 4

  På Kärrtorpsskolan fick Moderatledaren bland annat frågor om anhöriginvandring.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 4
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 4
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X