Annons
X
Annons
X

SD vill vingklippa ungdomsförbundet

Sprickan mellan Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet SDU blir allt djupare.

Av TT
(uppdaterad)

Nu föreslår partiledningen att SDU ska bli av med sin automatiska rösträtt och inflytande i partistyrelsen.

Sverigedemokraterna vill likställa sina förbund och knyta dem närmare partiet. För SDU innebär det bland annat att de blir av med sin automatiska rösträtt på samtliga nivåer och att partistyrelsen ska fastställa förbundets stadgar, enligt ett förslag från partisekreterare Björn Söder som Expo Idag tagit del av. Eftersom det inte krävs medlemskap i SD för att vara med i SDU, vill partiledningen förhindra att det sitter personer i deras styrelser som inte har valts av medlemmarna.

Enligt Söder innebär förslaget ”inte nödvändigtvis” att SDU:s inflytande minskar.

Annons
X

– Inte i realiteten, även om det förstås kan se ut så på pappret. Men det finns inget som hindrar ungdomsförbundet att kandidera på lika villkor som andra medlemmar, säger han till TT.

Partiets och ungdomsförbundets relation har länge varit frostig, med bland annat diskussioner om SDU:s idéprogram som SD:s vice-gruppledare i riksdagen kallade för ett ”ideologiskt haveri”. Men enligt Söder har förslaget inget med konflikten att göra, utan det har diskuterats i två år.

Förslaget läggs fram på landsdagarna i november.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X