Annons
X
Annons
X

SD vill spara tio miljarder på invandringen

Sverigedemokraterna satsar i sin skuggbudget för nästa år 17 miljarder mer än regeringen. Allt ska finansieras med minskad invandring och minskat bistånd.

– Orealistiskt, säger finansminister Anders Borg.

I Sverigedemokraternas budgetalternativ får pensionärerna samma skatt som löntagarna. Det kostar, enligt SD, 9,9 miljarder kronor. Jämfört med regeringens budget vill SD dessutom till exempel satsa 4,9 miljarder kronor mer på skolan, vården och omsorgen. Och 1,5 miljarder mer på familjer med barn.

SD får fram de extra pengarna genom att invandringen ska minska med 90 procent och att biståndets skärs ned med nästan tio miljarder kronor. Enligt SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Johnny Skalin ska biståndsbantningen främst ske via effektiviseringar. SD tycker också att andra länder ”ska ta ett större ansvar”.

– Det är rimligt att ställa krav på andra länder. Sverige har tagit ett stort internationellt ansvar. Nu är det upp till andra länder, sade Johnny Skalin.

Annons
X

Om det är några särskilda länder som inte längre ska få bistånd kunde han inte svara på.

Partiet anser att den minskade invandringen gör att man till exempel kan skära ned anslagen till Migrationsverket med 3,6 miljarder kronor och med 2,8 miljarder till integration och jämställdhet. I den posten ingår exempelvis minskade anslag på 1,9 miljarder till kommunernas flyktingmottagande. Totalt ska den minskade invandringen, enligt SD:s beräkningar, ge minskade utgifter på nästan tio miljarder kronor.

Enligt Johnny Skalin är det fullt realistiskt att asyl- och anhöriginvandringen ska minska med 90 procent redan nästa år. Enligt honom ska det ske genom en ändrad lagstiftning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Och genom att ordet sprids över världen.

  Finansminister Anders Borg (M) menar att SD:s budget innehåller stora hål och att minskade invandringsmålet är orealistiskt därför att Sverige är bundet av internationella konventioner och EU-direktiv.

  – När man då använder de tio miljarderna till att sänka skatten så skapas ett budgethål så enligt min bedömning är det här inte genomförbart. Sedan är det också enligt min uppfattning olämpligt. Vi ska vara medlemmar i EU och vi ska ha en öppenhet mot omvärlden.

  SD har ännu inte tagit ställning till hur partiet ska agera i när de olika budgetalternativen och behandlas i riskdagen

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X