Annons
X
Annons
X

SD vill ha ”signaler” från Löfven

SD vill ha ”signaler i rätt riktning” för att släppa igenom regeringens budget.

Av TT
(uppdaterad)

– Vi förhåller oss inte till SD i något som helst läge, kontrar Magdalena Andersson och Stefan Löfven tycker att SD håller lekstuga.

Vid finansutskottets justering av de olika budgetalternativen på torsdagen framgick det att SD inte kommer att meddela hur de tänker rösta på onsdag förrän dagen innan.

Enligt partiets talesperson Oscar Sjöstedt är det dock inte bara budgetalternativen som styr SD:s agerande. Viljan att få bort Miljöpartiet ur regeringen och sätta åt Socialdemokraterna väger tungt.

Annons
X

– Det är vår syn på regeringsfrågan som avgör. Det finns argument för att fälla regeringen, det finns argument som inte talar för att göra det, säger Oscar Sjöstedt.

SD fattar sitt beslut på riksdagsgruppens möte på tisdag nästa vecka. På torsdagen publicerade den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson (SD) ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven där han anger tio områden där SD anser att ”en signal i rätt riktning från dig, Stefan Löfven, skulle göra det mycket enklare för oss när vi ska fatta detta beslut”.

– Jag vill bara visa att vi är öppna för dialog och samtal, vi kommer inte att vara omöjliga och säga att vi ska ha igenom all vår politik, utan det handlar om att några signaler i en riktning, som vi tror att våra väljare skulle uppskatta, skulle kunna lösa upp en hel del knutar, säger Mattias Karlsson till TT.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Statsminister Stefan Löfven kontrar med att Sverigedemokraterna har gjort riksdagen till en lekstuga.

  – Men riksdagen är ingen lekstuga. Det här är inget spel utan på riktigt. Nu är det kött, blod och nerv här. Är SD beredda att säga nej till sänkt skatt för pensionärer? Nej till mer satsning på äldrevård? Och nej till en stor satsning på sjukvården? Då får de vända sig till pensionärerna och säga det, säger Löfven.

  – De får fundera över om de ska betraktas som ett seriöst parti eller inte. Sedan budgetalternativen presenterades vet de vad de tycker om och inte tycker om. De borde följa praxis genom att lägga ner rösterna om det egna alternativet faller.

  Också finansminister Magdalena Andersson stänger dörren med eftertryck.

  – Vi förhåller oss inte till Sverigedemokraterna. Det är ett parti som delar in människor i vi och dom, ett parti med en sådan värdegrund kommer vi över huvud taget inte att förhålla oss till i något som helst läge, säger hon.

  Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kräver att Alliansen visar upp en plan på hur man tänker agera, om Alliansens budget vinner majoritet i riksdagen. Men det avvisas av samtliga Alliansledare.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X