Annons
X
Annons
X

SD vill få bort MP ur regeringen

Sverigedemokraterna (SD) vill ha bort Miljöpartiet från regeringen.

Av TT
(uppdaterad)

Det är en faktor som kan avgöra om SD ska fälla budgetpropositionen eller ej.

– Jag tror att alla regeringar blir sämre med Miljöpartiet, det är jag helt övertygad om, säger partiets ekonomisk politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Riksdagen ska besluta om budgeten den 3 december. Om SD röstar på Alliansens budgetmotion faller regeringens budget. Partiet har ännu inte beslutat sig för hur man ska agera. Det handlar, enligt Sjöstedt, inte bara om vilket budgetalternativ som är minst skadligt för Sverige, utan också vad som händer med regeringen om dess proposition faller.

Annons
X

– Är det så att vi kan tvinga bort hela regeringen i samband med det här så ser vi det som en väldigt stor vinst så klart, säger han.

– Men det finns ett osäkerhetsmoment för vi vet inte vad som kommer i stället.

Sjöstedt bedömer att en ren S-regering skulle ha större chans att få igenom en egen budgetproposition än en ”där Miljöpartiet varit med och härjat”. Osäkerheten om vad som skulle ersätta den rödgröna regeringen är dock en faktor som talar emot att fälla regeringens budget.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  SD tänker ge besked om hur man ska rösta först samma dag som riksdagen ska ta sitt budgetbeslut eller någon dag tidigare. Men Sjöstedt utesluter inte heller en riktig budgetrysare genom att partiet hemlighåller sin linje ända tills deras riksdagsledamöter ska rösta.

  Han säger sig ha fått indikationer på att det pågår någon form av ”fulspel” hos de andra partierna. Till exempel att borgerliga ledamöter lägger ned sina röster för att SD inte ska få en vågmästarroll.

  – Är det så att vi har anledning att tro att det kan finnas lite fulspel från de andra då har inte vi något behov av att gå ut med det här innan voteringen. Då får de märka det när vi trycker på våra knappar, säger Sjöstedt.

  Regeringen utgår fortfarande från att SD kommer att lägga ned sina röster och att budgetpropositionen därmed går igenom.

  – Jag hoppas verkligen inte att SD vill göra riksdagen till en lekstuga, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

  En plan B håller dock på att förberedas.

  – Det är klart att en regering måste vara förberedd på flera olika alternativ, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

  Vilka alternativen är vill Damberg inte gå in på, men att utlysa extraval ligger inte närmast till hands.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X