Annons
X
Annons
X

SD växte mest i äldretäta kvarter

Den nya SD-väljaren är en Östermalmspensionär. Det är i Stockholms mest äldretäta – och i många fall ”välmående” – kvarter som Sverigedemokraterna har ökat mest, visar SvD:s granskning.

Flygbild över Strandvägen på Östermalm i Stockholm
Flygbild över Strandvägen på Östermalm i Stockholm Foto: .JONAS EKSTRÖMER / TT

STOCKHOLMSVÄLJARE

**Det ösregnar utanför **shoppingcentrat Fältöversten på Östermalm i Stockholm. Gunvor Beck-Friis, 90 år, kommer in i galleriavärmen med en knallrosa kappa och skyddande Goretexhatt på huvudet. Hon tror sig veta varför äldre i området har övergett Moderaterna.

– Jag är inte rasist på något sätt, men det som var felet var Reinfeldts tal om att öppna hjärtat just före valet. Det var nog lite känsligt och skrämde bort en del väljare som är trötta på invandrare och som i stället röstade på Sverigedemokraterna, säger hon.

SvD talar med ett stort antal äldre och de verkar liksom Gunvor Beck-Friis ha analysen klar. SD var de enda som pratade om pensionärerna.

Annons
X

I kvarteren kring Fältöversten är två av fem väljare pensionärer. Det är också ett av de valdistrikt i Stockholm där Sverigedemokraterna ökade allra mest i årets riksdagsval jämfört med 2010 – nästan 6 procentenheter, till 8,7 procent av de rösterna.

I intilliggande Tessinparken, precis som längs Karlavägen och Strandvägen, är åldersstrukturen liknande – liksom den stora ökningen för SD. Samma trend märks även i exempelvis inre Gamla stan: En åldersstigen befolkning kombinerat med en av de största uppgångarna för SD i hela Stockholm.

**SvD har kartlagt **hur mycket SD har ökat mellan riksdagsvalen 2010 och 2014 i samtliga valdistrikt i Stockholm, och jämfört med åldersstrukturen. Ett tydligt samband finns – i områden med många väljare över 65 år ökar SD mest.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är intressant att SD även ökar i välmående områden, som kring Strandvägen, säger statsvetaren och statistikern Richard Öhrvall, som tagit del av SvD:s analys.

  Även i den andra änden av åldersskalan finns ett samband, men omvänt – i områden med många förstagångsväljare är uppgången för SD lägst. I till exempel delar av Spånga finns flera valdistrikt där förstagångsväljarna är mer än dubbelt så många som Stockholmssnittet. Här har SD bara ökat marginellt, och här finns också de enda tre av Stockholms drygt 500 valdistrikt där SD faktiskt har minskat sedan förra valet.

  Mina bekanta som har röstat på SD har gjort det för att de är besvikna på Moderaterna och uteblivna satsningar på pensioner och äldreomsorg. Och de tycker att invandringen är för dyr
  Anette

  Men, påpekar Richard Öhrvall, det handlar inte om att de unga överger SD, utan snarare om att SD ”fyller på” i åldersgrupper där de tidigare var svaga.

  – Från att ha varit ett parti som framför allt är starkt bland unga är de nu ungefär lika starka i alla åldersgrupper, säger Richard Öhrvall.

  I Sveriges elevkårers och Sveriges elevråds skolval, där SD tidigare har skördat betydligt större framgångar än i riksdagsvalet, minskade partiet rentav en procentenhet i år.

  Enligt SVT:s vallokalundersökning röstade 8 procent av Sveriges alla pensionärer på SD, jämfört med 3 procent 2010. Även SCB:s partisympatimätningar har visat på samma trend. Det slutliga valresultatet bekräftar nu det som undersökningarna tidigare har indikerat.

  **En annan undersökning **som SvD tidigare har gjort av vilka frågor som partiledarna helst talar om i sina tal och debattanföranden under hela valåret visade att äldreomsorg och pensioner kom först på 10:e respektive 29:e plats. Det är en helt annan prioritering än väljarna gör – de placerade frågorna på 6:e respektive 8:e plats enligt Valu.

  Jimmie Åkesson har under valrörelsen kampanjat på äldreboenden och ofta tagit upp pensionärernas villkor.

  – Det är uppenbart att SD har gått hem bland äldre. De har lyft fram skatten för pensionärer och äldreomsorg, och profilerat sig mot den gruppen, säger Richard Öhrvall.

  PRO:s ordförande Curt Persson gör en liknande analys, och konstaterar att de äldre har lyssnat på SD.

  – Jag tycker både att det är tråkigt och oansvarigt att de andra partierna inte har gett tillräckligt med utrymme för de frågor som rör äldre, utan i stället helt fokuserat på skola och jobb. Vi varnade tidigt för att äldre skulle komma att vara mer lättrörliga i årets val, men det har man inte tagit till sig, säger Curt Persson.

  **På ljugarbänken **inne i shoppinggallerian Fältöversten sitter tre äldre kvinnor. Anette säger att det är lite känsligt att tala politik, och ännu känsligare att tala om SD, och vill inte ha med sitt efternamn. Hon säger att hon upplever att de M-väljare hon känner ”alltid har varit lite mer främlingsfientliga”.

  – Mina bekanta som har röstat på SD har gjort det för att de är besvikna på Moderaterna och uteblivna satsningar på pensioner och äldreomsorg. Och de tycker att invandringen är för dyr, säger hon.

  Annons
  Annons
  X

  Flygbild över Strandvägen på Östermalm i Stockholm

  Foto: .JONAS EKSTRÖMER / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X