Annons
X
Annons
X

SD varnar för överraskningar

Överraskningar vid omröstningarna i kammaren blir följden om de etablerade partierna stänger Sverigedemokraterna ute från riksdagsarbetet, varnar ledande SD-företrädare.

(uppdaterad)

Att banta antalet platser i riksdagens utskott, för att stänga SD ute, är ”direkt odemokratiskt”, sade partiledaren Jimmie Åkesson när den nyvalda riksdagsgruppen igår samlades för första gången.

–Jag tycker att det är tråkigt om man diskuterar att förändra spelreglerna för att hålla oss utanför.

Som SvD berättade igår överväger de etablerade partierna också att ge SD en insynsplats i‑utskotten – med rätt att yttra sig, men inte rösta.

Annons
X

–Vi är inte nöjda med det. Vi vill naturligtvis ha platser i utskotten, säger Jimmie Åkesson.

Mattias Karlsson, ledamot i‑verkställande utskottet och riksdagsledamot, poängterar att de övriga partierna kommer att få en besvärligare sits om SD portas.

–Det är först i kammaren som de får reda på vad vi tycker då, och det gör det svårare för dem att förbereda sig.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Alla partiledare har tydligt deklarerat att de inte tänker ha något samröre alls med SD, som just nu är vågmästare i riksdagen. Men det betyder också att de inte på förhand får veta vad partiet tycker i olika frågor, konstaterar Björn Söder, partisekreterare och riksdagsledamot.

  –På något sätt får de stå sitt eget kast om de vägrar att samtala med oss. Då finns det ingen anledning för oss att deklarera i god tid innan, och att underlätta för de andra. Då får de ibland kanske bli förvånade, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X