Annons
X
Annons
X

SD välkomnar FP-förslagen

Folkpartiets förslag att tillfälliga uppehållstillstånd ska bli det normala välkomnas av Sverigedemokraterna.

Av TT
(uppdaterad)

**- Det är bra att våra **valframgångar nu fått Alliansen att röra sig i rätt riktning, säger SD:s Mattias Karlsson.

I dag är permanenta uppehållstillstånd det normala, eftersom det anses förbättra integrationen. FP vill nu att tillfälliga ska bli det normala, med möjlighet att få ett permanent tillstånd.

– Om man jämför raka permanenta tillstånd med tillfälliga, så är permanenta bättre för integrationen, men det är inte det vi föreslår. Vi föreslår att man ska kunna omvandla ett tillfälligt uppehållstillstånd till ett permanent om man skaffar sig ett jobb, säger FP-ledaren Jan Björklund på en presskonferens.

Annons
X

Andra förslag från FP är försörjningskrav för anhöriginvandring och förändringar i las för att starkare koppla integrationspolitiken till arbetslinjen. Och så upprepar man språkkravet för medborgarskap.

KD har tidigare presenterat ett liknande krav på tillfälliga uppehållstillstånd. Centern fokuserar på bättre mottagandet och att snabbare få ut nyanlända på arbetsmarknaden. Moderaterna har inte presenterat några nya förslag ännu men är på gång.

– Permanenta uppehållstillstånd har varit vår utgångspunkt, nu ser andra partier det på ett annat sätt. Vi får återkomma om det, säger talespersonen Elisabeth Svantesson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Migrationsminister Morgan Johansson är kritiskt till FP-utspelet.

  ”Jag avvisar bestämt folkpartiets förslag att med hänvisning till invandringen sänka lönerna och försämra anställningstryggheten. Då ställer Folkpartiet invandrare mot svenska löntagare. Har man inte sett främlingsfientlighet tidigare, så kommer vi att få se det då”, säger han i en skriftlig kommentar till TT.

  Han vill också hålla fast vid permanenta uppehållstillstånd och säger att regeringen inte har några planer på att ändra försörjningskraven vid anhöriginvandring.

  Frågan är om de olika förslagen som nu kommer från Allianspartierna gynnar Sverigedemokraterna.

  – Det vet jag inte. Det viktiga är att vi får en sansad debatt om de här frågorna och en mer hållbar politik i slutänden. Men erfarenheten från andra länder har ju varit att de partier som först har lyft frågorna gynnas, säger Mattias Karlsson (SD).

  Statsvetaren Andreas Johansson Heinö är inte lika säker.

  – Skillnaden mot för några år sedan är att då kämpade SD för att få in frågan på agendan. Väljarna prioriterade den men de andra partierna gjorde det inte. Nu är frågan på agendan och var central under hela 2014. Borgerligheten saknade svar på integrationsutmaningarna i september, det misstaget har de inte råd att upprepa. Om debatten fortsätter och blir mer konkret är det inte alls säkert att det gynnar Sverigedemokraterna, säger han.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X