Annons
X
Annons
X

SD tredje största partiet

Sverigedemokraterna är nu tredje största parti i opinionen enligt Svensk väljaropinion. SD fick i oktober 9,4 procent i en sammanvägning av de fem största opinionsinstitutens siffror som Novus gör för
Ekot.

Av SvD, TT

Det är samma siffra som i september men Miljöpartiet backar med 0,8 procentenheter till 8,9 procent och därmed är SD större.

En gång tidigare, för knappt ett år sedan, har SD haft så stort väljarstöd.

Mellan blocken skiljer det fortfarande mycket, nära 10 procentenheter. S, V och MP backar något till 49,9 procent och Alliansen får 39,1 av väljarstödet.

Annons
X

– Det är inte förvånande att de ligger där de ligger. Samtidigt kan man peka på den uppgång som kom för cirka ett år sedan att de har mäktat hålla sig kvar där, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Ekot.

Han påpekar också att partiet haft höga siffror under en längre tid men betonar att många av de som ställer sig bakom SD i en opinionsundersökning kanske inte gör det på valdagen eftersom inte så många har SD som sitt första partival. Hinnsfors menar att det kan handla om ett ”protesttänkande” från vissa väljare som är missnöjda med de andra partierna.

SvD.se och TT

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X