Annons
X
Annons
X

SD-toppen: Vi är fortfarande emot integration

Jimmie Åkesson har svängt och säger att Sverigedemokraterna är beredda att förhandla om stora integrationssatsningar med Alliansen. Men trots förhandlingsviljan är SD fortfarande i grunden emot integration, och viktigast är att hålla nere invandringen. Det säger partiets integrationspolitiska talesperson Paula Bieler.

Det nya politiska läget
Paula Bieler, Sverigedemokraternas talesperson i integrationsfrågor, säger att partiet är berett till förhandlingar.

Paula Bieler, Sverigedemokraternas talesperson i integrationsfrågor, säger att partiet är berett till förhandlingar. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fortsätter sin uppvaktning av framför allt Moderaterna. I en uppmärksammad intervju sade han sig under onsdagens vara beredd att förhandla med de borgerliga om stora integrationssatsningar.

Så sent som i SD:s budgetmotion i höstas stod det att integrationspolitiken "i sin nuvarande form helt ska slopas" och partiet har inte avsatt några pengar för sådana åtgärder, vilket lett till hård kritik från andra partier.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I intervjun med Jimmie Åkesson fördes få konkreta förslag fram. Men nu utvecklar Paula Bieler, Sverigedemokraternas talesperson i integrationsfrågor, resonemanget. Hon vill inte kalla de nya beskeden för en stor omsvängning.

  Annons
  X

  – Men det är klart att man måste förhandla om man ska ta ansvar för landet, då är det klart att det handlar om att ge och ta. Skulle vi få 50 procent av rösterna anser vi att de flesta av de integrationspolitiska förslag som läggs fram är bortkastade pengar, säger Paula Bieler till SvD.

  I grunden är SD fortfarande emot integrationssatsningar, menar hon. Partiets definition av integration handlar, enligt Bieler, om att två eller fler olikheter ska bygga upp något nytt gemensamt.

  – Det är inte en självklarhet att Sverige måste förändras för att släppa in dem som kommer hit. Med assimilering vill vi i stället skapa möjligheter för dem som kommer att växa in i Sverige. Det kräver ett balanserat inflöde som samhället kan möta, säger Paula Bieler.

  Om ni nu ändå vill prata integration – vad kan det handla om från SD:s sida?

  – Vi satsar på utbildning i svenska språket och utbildning i samhällsorientering, som är bredare än den praktiska etableringsorientering som är nu. Man lär känna Sverige, sociala koder, vilket land man har flyttat till. Men väldigt mycket handlar så klart om att minska inflödet.

  Paula Bieler anser att andra partier fokuserar för mycket på att ett jobb får en person att komma in i samhället. SD vänder sig även emot åtgärder som de kallar "särlösningar".

  – Det är oerhört viktigt att man så snart som möjligt slutar med alla former av segregerande satsningar med särskilda system och program, som betraktar alla med utländsk bakgrund som en särskild grupp, säger hon.

  Det finns ett starkt tryck inom M att fälla regeringen med hjälp av SD som Anna Kinberg Batra måste ta ställning till. Foto: Claudio Bresciani/TT

  SD är därmed starkt kritiskt till de förslag om låglönejobb för nyanlända, som bland annat Centerpartiet, KD och Liberalerna föreslagit.

  – Jag har oerhört svårt att se något positivt att personer med annan bakgrund än svensk jobbar i en låglönesektor, säger Paula Bieler.

  Men hennes inställning är annorlunda jämfört med LO:s, som menar att nyanlända utnyttjas.

  – Vi har många människor som bott här länge som inte ska riskera att bli undanknuffade från arbetsmarknaden, säger Bieler.

  Vad kan ni tänka er att gå med på?

  – Det är en förhandlingsfråga, men det handlar om att se om man kan få fram åtgärder som vi kan acceptera givet att vi får något annat tillbaka. Men satsningar på SFI och att bredda samhällskunskapen ligger i linje med vad vi tycker exempelvis.

  Samtidigt säger Paula Bieler att "prio a och b" fortfarande är att minska inflödet av människor.

  – Det går inte att komma ifrån att det är den absolut viktigaste satsningen.

  Annons

  Paula Bieler, Sverigedemokraternas talesperson i integrationsfrågor, säger att partiet är berett till förhandlingar.

  Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 2

  Det finns ett starkt tryck inom M att fälla regeringen med hjälp av SD som Anna Kinberg Batra måste ta ställning till.

  Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X