Annons
X
Annons
X

SD-toppar beväpnade sig med järnrör

Expressen publicerar på sin sajt
nya klipp från filmen som tvingade sverigedemokraten Erik Almqvist att avgå. Kent Ekeroth har filmat när han själv, Erik Almqvist och Christian Westling beväpnar sig med järnrör.

Ekeroth, som också
knuffar en kvinna mot en bil, kommer att ta ”timeout” från sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson.

(uppdaterad)

BEVÄPNADE SIG MED JÄRNRÖR – SE KLIPP HÄR OVAN

Tidningen Expressen publicerar på sin sajt nya klipp från filmen som tvingade sverigedemokraten Erik Almqvist att avgå. Här visas hur SD:s rättspolitiske talesman Kent Ekeroth knuffar en ung kvinna in i sidan på en parkerad bil. Kvinnan hade reagerat på hur Ekeroth filmat henne med mobilkameran, bland annat sträcker hon fram handen mot mobilen och säger ”Släpp den där”.

Ekeroth svarar då: ”Jag gör vad fan jag vill. Fattar du? Backa!”

Senare filmar Ekeroth hur han själv, Erik Almqvist och SD-riksdagsmannen Christian Westling beväpnar sig med järnrör när de lämnat platsen där de varit i bråk med en kraftigt berusad man. När de hör polissirener återvänder de till scenen för bråket. Där förklarar de för poliserna som stannat vid den gravt berusade mannen att han hotat dem.

Annons
X

I ett mejl till TT uppger Sverigedemokraterna att Kent Ekeroth tar ”time out” från uppdraget som rättspolitisk talesperson.

”Kent Ekeroth har på eget initiativ i samråd med partiledningen beslutat att tills vidare ta timeout från sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson. Orsaken är den uppkomna situationen som gör att utsikterna för Kent Ekeroth att företräda partiet på ett bra sätt för tillfället är mycket begränsade”, skriver Sverigedemokraternas press- och kommunikationsansvarige Martin Kinnunen i ett mejl till TT.

Ekeroth kommer senare under dagen att kommentera det inträffade.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ekeroths samtliga engagemang inom ramen ” för hans uppdrag som rättspolitisk talesperson har bokats av för resterande del av den här veckan”, skriver SD.

  – Kent och partiet tog i samråd beslutet att han måste ta timeout. Vem som tog initiativet kan jag inte säga, jag tror att alla parter förde det på tal. Det är en ohållbar situation att i det här läget företräda partiet i justitieutskottet och i rättspolitiska frågor i debatter i riksdagen. Det är den enda rimliga slutsatsen, säger Martin Kinnunen till SvD.

  Enligt honom har man inte diskuterat hur länge Kent Ekeroths paus ska pågå, men han ställt in sin medverkan i utskottssamanträden i riksdgen idag och debatter i kammaren idag och imorgon.

  – Hur det blir nästa vecka vet vi då, säger Martin Kinnunen

  Det är inte heller klart om han kan komma tillbaka överhuvudtaget som rättspolitisk talesperson, om han kan sitta kvar i riksdagen, eller ska uteslutas ur partiet.

  – Han kommer att ge sin syn på det som hänt och hur han ser på framtiden i någon form senare idag, säger Martin Kinnunen.

  LÄS MER:
  Statsvetare: ”Fulast det han kallar tjejen”

  Filmen ska enligt flera medier ha varit känd av partitoppen. Partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreterare Björn Söder kände till hela innehållet i filmen, skriver Aftonbladet och Dagens Nyheter, med hänvisning till en icke namngiven källa nära partiledningen.

  Jimmie Åkesson förnekade i går att han sett hela filmen, där Almqvist gör rasistiska uttalanden.

  En del av bråket på Kungsgatan bestod i en dispyt mellan ståuppkomikern Soran Ismail och SD-politikern Erik Almqvist. Nu kommenterar Ismail händelsen på Expressens debattsida.

  ”Att Erik sa 'blattelover' och 'babbe' bleknar för mig i jämförelse med att han sa: 'Du är inte svensk. Det här är inte ditt land. Det är mitt land'. Det är dessa åsikter som är problemet”, skriver Ismail.

  LÄS MER:
  Analys: Ny image vållar problem för SD

  Se filmen som fick Almqvist att avgå:

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Är någon förvånad över SD? blog.svd.se

  och TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X