Annons
X
Annons
X

SD-topp sa ”blatte-lover” och ”hora”

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist använde tillmälen som ”blatte-lover”, ”babbe”, ”fitta” och ”hora” mot andra människor under ett gräl i centrala Stockholm 2010, skriver
Expressen som också publicerar en inspelning från bråket.

Den 3 juni 2010, efter en krogkväll, började Erik Almqvist, i sällskap med parttikamraterna Christian Westling och Kent Ekeroth, gräla med komikern Soran Ismail på McDonalds på Kungsgatan i Stockholm. Enligt Expressen är det Kent Ekeroth som spelat in filmen som tidningen nu kommit över. Där hörs Erik Almqvist upprepade gånger kalla Soran Ismail för babbe, som har ungefär samma betydelse som blatte. Efter ett meningsutbyte där Soran Ismail hävdar att Sverige också är hans land, säger Almqvist att Soran Ismail argumenterar ”som en liten fitta”.

Filmen visar också hur Erik Almqvist måttar en spark mot en kraftigt berusad man, och hur de tre SD-politikerna gemensamt pressar honom efter att han ska ha försökt rycka mobiltelefonen ur handen på Kent Ekeroth, som fortfarande filmar. Senare kallar Erik Almqvist mannen för ”blatte-lover”. När en kvinna kommer fram och säger åt dem att inte ge sig på en berusad man säger Erik Almqvist ”skit i den där lilla horan”.

Erik Almqvist har tidigare lagt ut en kraftigt redigerad version av Ekeroths inspelning på Youtube, men inga av Erik Almqvists tillmälen finns med. Istället framställs det som att SD-politikerna helt oprovocerat attackeras av en aggressiv man.

Annons
X

Erik Almqvist har tidigare förnekat att han sagt som han säger i filmen. När han får frågan om han använt uttryck som ”blatte-lover” och ”babbe”svarar Almqvist till tidningen:

– Nej, nej. Självklart skulle jag inte säga det, framför allt inte... dels för att jag inte är en sån människa som säger såna saker och tänker inte på det sättet.

Till Expressen har Erik Almqvist sagt apropå replikerna morgonen den 3 juni 2010:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Den lilla horan”:

  – Det är absolut inte sant.

  ”Blatteälskare”:

  – Nej.

  ”Babbe”:

  – Det har jag absolut inte gjort.

  Tillfrågad av tidningen igen svarade Almqvist:

  – Jag tycker att det är ett väldigt tveksamt nyhetsvärde. Personligen känner jag att jag vet att det här inte stämmer. Då känner jag att man bygger en story utifrån ett önsketänkande, snarare än utifrån något som faktiskt har substans.

  Kent Ekeroth gick i god för Almqvist: ”Jag kan intyga att det inte stämmer, anonyma politiska meningsmotståndare går ut med anklagelser i uttalade SD-fientlig slaskmedia”, skrev han på Facebook enligt Expressen. Även Christian Westling, som i dag sitter i partiets utrikespolitiska råd, stödde Almqvist på Facebook:

  ”Jag var som sagt där och kan intyga att det inte stämmer.”

  SD:s ledning samlas på förmiddagen till ett krismöte kring filmen.

  – Vi kommer att kommentera detta under dagen, det är allt jag kan säga nu, säger partiets pressekreterare Martin Kinnunen till TT

  På Facebook skriver Erik Almqvist nu att det filmklipp som Expressen publicerat ”förvånar” honom. ”Jag minns inget av de orden som påstås och det gör mig såklart rejält ångerfull”, skriver SD-toppen bland annat.

  Han påpekar också att det hela hände för två och ett halvt år sedan, tidigt på morgonen efter krogen ”när vi har ett flertal personer på oss som hetsar och kallar oss rasister och ger sig på oss fysiskt.”

  ”Jag har, i samråd med partiet, jobbat med den bittra och hämndlystna sidan av mig själv länge nu och helt ändrat levnadsmönster för att aldrig hamna i dylika situationer. Jag är hemskt ledsen för att ett par av mina allra värsta och sämsta ögonblick i livet har kommit fram nu några år senare.”, fortsätter Erik Almqvist.

  .

  SvD GRANSKAR
  SD:s uteslutningar når inte partitoppen 26/10

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X