Annons
X
Annons
X

SD till attack mot SMHI: ”Propaganda”

Sverigedemokraterna anser att SMHI ägnar sig åt tendentiös opinionsbildning och har för stort fokus på de värsta framtidsscenarierna. Därför vill SD reducera anslaget med elva miljoner kronor.

Av SvD
Klimathotet
Foto: Janerik Henriksson/TT

– Delvis handlar det om att renodla verksamheten, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson, till Altinget.

Kinnunen är kritisk till SMHI:s arbete med att göra regionala framtidsanalyser av klimatförändringarna, samtidigt som det finns stora osäkerheterna om klimateffekterna på global nivå.

Enligt Kinnunen lägger SMHI för mycket energi på att opinionsbilda.

Annons
X

– Forskningen används till opinionsbildande verksamhet. Man har ett syfte, inte att ta fram kunskap, utan att skapa opinion, säger han.

Även SD-kollegan Thoralf Alfsson i Kalmar är kritisk:

”Länsstyrelsens tjänstemän har svalt SMHI:s propaganda om havsnivåhöjningar med hull och hår”, skrev Thoralf Alfsson, SD-ledamot i Kalmar kommunfullmäktige och tidigare riksdagsledamot, i ett blogginlägg före jul.

Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson. Foto: Marcus Ericsson/TT/Tomas Oneborg

Enligt Alfsson hotas en detaljplan på Öland på grund av att – vad han kallar för ”klimatalarmisterna på länsstyrelsen” i Kalmar – lyssnar på ”propagandan” om klimatförändringarna från SMHI.

SMHI:s generaldirektör Rolf Brennerfelt håller inte med SD om att myndighetens information kring klimatförändringarna inte skulle vara tillräckligt saklig.

– Vi har regeringens uppdrag att informera om klimatförändringar. Allt vi går ut med är grundat i våra vetenskapliga beräkningar. Det är inget vi snyter fram, säger han till Altinget.

Sverigedemokraterna är det parti i riksdagen som har den mest avvikande hållningen i klimatpolitiska frågor.

Annons
Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 2

Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson.

Foto: Marcus Ericsson/TT/Tomas Oneborg Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X