Annons
X
Annons
X

Sd till attack mot renägande samer

KARLSTAD Samerna har etniska privilegier som ska avskaffas. Den linjen driver Sverigedemokraterna som håller riksårsmöte i Karlstad under bevakning av ett stort polispådrag.

[object Object]
Jimmie Åkesson, till höger, blev i dag omvald till Sverigedemokraternas ordförande. Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

100-talet uniformerade poliser slår i tre dygn en järnring runt hotellet Gustaf Fröding i utkanten av Karlstad. Där inne samlades i går 200 Sverigedemokrater till riksårsmöte. Poliser specialutbildade för att hantera oroligheter har satts in från Stockholm, Göteborg och Malmö.

Ett 20-tal demonstranter kantade vägkanten och hälsade mötesdeltagarna med banderollen ”Rasister åk hem!”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi reagerar mot att extremismen håller på att bli rumsren i Sverige, sade Mikael Johansson, en av dem som höll banderollen.

  Annons
  X

  Några av sverigedemokraterna svarade demonstranterna med att ge dem fingret bakom bilrutorna. I dag hålls organiserade demonstrationer mot sd flera kilometer från möteshotellet.

  I SvD/Sifos senaste mätning i mars fick sd den hittills högsta noteringen med 3,7 procentenheter av väljarsympatierna.

  – Vi har vittring på en riksdagsplats. Det har vi sagt i evigheter. Men nu är det på riktigt, välkomnade Runar Filper, distriktsordförande i Värmland partivännerna.

  Om partiet kommer över 4-procentspärren i riksdagsvalet 2010 lovade han att riksdagen ska väckas ur sin ”törnrosasömn”:

  – Äntligen politiker som säger vad folket tänkt och tyckt!

  Mötet ska ta ställning till 31 motioner. Endast i ett fåtal sakfrågor har partistyrelsen deklarerat en klar uppfattning i förväg. En motion gäller samerna. I den sägs att befolkningen i Norrlands inland bedrivit jordbruk och boskapsskötsel i tusentals år, tills samerna kom på 1600-talet.

  ”Medborgare som inte bedriver rennäring behandlas som andra klassens medborgare”, skriver Olle Larsson från Jämtland. Samernas särställning i Sverige är ”odemokratisk”. Nämnder och fonder för rennäringen borde göras om och pengar ges till alla ”oavsett etnisk identitet och näringsverksamhet”. Sametinget bevakar samernas rättigheter grundat på deras ”etniska identitet medan samhället i övrigt hävdar lika rättigheter för andra” och bör avvecklas.

  – Vi vänder oss inte mot samerna, utan mot de renägande samerna som är 10 procent av alla samer. Det är viktigt att framhålla. I inre Norrland är i princip alla medborgare diskriminerade. Det ligger i vår ideologiska profil att vi inte ska ha några etniska rättigheter, förklarar partiordföranden Jimmie Åkesson för SvD.

  Han blev i går omvald på ett riksårsmöte där enigheten var påfallande. Tidigare strider mellan olika falanger lyste med sin frånvaro.

  – Partiet känns nu bra och stabilt. Vi har haft en del extrema människor men de har vi fotat väck, säger Sten Andersson, tidigare moderat riksdagsman som lämnade moderaterna år 2002.

  Annons
  Annons
  X

  Jimmie Åkesson, till höger, blev i dag omvald till Sverigedemokraternas ordförande.

  Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X