Annons
X
Annons
X

SD-text kan vara hets mot folkgrupp

Islam är det största utländska hotet mot Sverige sedan andra världskriget, skriver Sverigedemokraternas partiledare i en debattartikel. Ledande jurister menar att texten kan vara hets mot folkgrupp.

Av TT
Ett ”tag cloud” visar vilka ord som är vanligast förekommande i till exempel en artikel. Här visas de ord som förekommer flest gånger i Jimmy Åkessons debattartikel i Aftonbladet.
Ett ”tag cloud” visar vilka ord som är vanligast förekommande i till exempel en artikel. Här visas de ord som förekommer flest gånger i Jimmy Åkessons debattartikel i Aftonbladet. Foto: .

Om debattartikeln från Sverigedemokraterna:

Läs mer:

Länk till Aftonbladets debattartikel aftonbladet.se Sverigedemokraterna svd.se

Sverigedemokraterna avslutade på söndagen sin kongress i skånska Ljungbyhed. På måndagen publicerar Aftonbladet partiledaren Jimmie Åkessons debattartikel där han går till hård attack mot islam.

Åkesson skriver att ”dagens mångkulturella svenska maktelit är totalt blind för farorna med islam”. Han påstår bland annat att ett tiotal muslimska terrororganisationer finns etablerade i landet, att Sverige har flest våldtäkter i Europa och att muslimska män är kraftigt överrepresenterade bland förövarna.

Annons
X

– Det här är samma typ av propaganda som den nazistiska antisemitismen, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi, till Aftonbladet.

– Det här har dessutom rasistiska undertoner, eftersom den här retoriken förutsätter att religionstillhörighet är avgörande för hur människor agerar.

Flera ledande jurister som Aftonbladet talat med anser att debattartikeln gränsar till att vara hets mot folkgrupp.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag tror att JK skulle åtala den. Artikeln riktar sig enhetligt och hätskt mot muslimer som grupp, säger advokat och medierättsexpert Peter Danowsky.

  – Att peka ut en hel religion som det största utländska hotet ligger nära hets mot folkgrupp, säger advokat Peter Althin.

  – En sträng tryckfrihetsjury skulle kunna fälla den här artikeln. Det är ett uttryck för missaktning mot muslimer som grupp, säger Per Hultengård, jurist på Tidningsutgivarna.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Ett ”tag cloud” visar vilka ord som är vanligast förekommande i till exempel en artikel. Här visas de ord som förekommer flest gånger i Jimmy Åkessons debattartikel i Aftonbladet.

  Foto: . Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X