Annons
X
Annons
X

SD svänger om ränteavdragen

Förra månaden utlöste han en regeringskris. Nu är vikarierande SD-ledaren Mattias Karlssons förväntningar på inflytande dämpade. Samtidigt öppnar han för att byta fot om minskat ränteavdrag.

Mattias Karlsson (SD).
Mattias Karlsson (SD). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Den kraftiga frammarschen i riksdagsvalet förra året gav Sverigedemokraterna tillräckligt med makt för att fälla regeringen i budgetomröstningen. Men i och med S- och MP-regeringens vapenvila med Alliansen i julas har krokbenet krympt. Regeringen har enligt överenskommelsen lovats få igenom sina kommande budgetar. Fastän SD förblir vågmästare i andra omröstningar uttrycker sig den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson dystert över förutsättningarna att påverka sakpolitiken.

– Det kommer säkert vara en hel del frågor där regeringen fälls, men vilken effekt det får återstår och se. Jag tycker det är beklagligt att den här överenskommelsen har ingåtts och att man har släppt budgeten som är det viktigaste vi beslutar om i riksdagen, säger han.

– Eftersom de borgerliga partierna genom överenskommelsen gett regeringen ett carte blanche att föra vilken politik de vill i budgeten misstänker jag att vi kommer att se en ganska kraftig vänstersväng i politiken framöver. Socialdemokraternas samarbetspartier Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer att få ett större inflytande än de tidigare har haft i politiken.

Annons
X

Det sverigedemokratiska missnöjet med överenskommelsen har fått partiet att kräva en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. Men bristen på inflytande kan även förklaras av SD:s oförmåga att sluta egna överenskommelser med de andra partierna. Ändå anser Mattias Karlsson att det finns flera ekonomisk- och näringspolitiska frågor där partiet borde kunna komma överens med andra. Ett sådant område är energipolitiken.

Alliansen och regeringen ska enligt sin överenskommelse samarbeta om energifrågorna. Det kan bli problematiskt på grund av den djupa oenigheten om kärnkraften mellan partierna. Karlsson anser därför att de borgerliga partierna i stället borde föra samtal med SD.

– Vi ligger generellt sett närmare Alliansen än de rödgröna när det gäller energifrågorna. I och med att regeringen ännu inte har visat sina kort i frågan är det svårt att säga exakt var striderna kommer stå, vi vet inte hur samtalen kommer att gå mellan blocken. Men ser vi till vad partierna har gått till val på vore det rimligare om de borgerliga gjorde upp med oss än med de rödgröna när det gäller energipolitiken.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) berättade i en intervju med SvD Näringsliv att han inlett informella politiska samtal om hushållens skulder. Bland annat vill han söka brett stöd för att minska avdraget för hushållens räntekostnader. SD har tidigare motsatt sig en sänkning och hävdat att det skulle slå hårt mot hushållen och vara ”skadligt för svensk ekonomi”. Nu säger Mattias Karlsson att hans parti kan tänka sig en minskning.

– Vi lutar åt det hållet, men vi har inte slutligt satt ner foten. Vi hade gärna varit med i sådana samtal för att se om vi också kan vara med för att forma konsensus om det här. Det är en viktig fråga som påverkar tillväxten framöver och jag tror att det är bra om det finns en samsyn.

Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

Klicka här för att gå till debatten

Här kan du diskutera allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort.  Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.

Annons
Annons
X

Mattias Karlsson (SD).

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X