Annons
X
Annons
X

”SD studsar mellan positionerna”

SD-ledaren Mattias Karlsson säger att partiets hot om att fälla framtida budgetförslag kan tas tillbaka – om Kristdemokraternas nya linje vinner gehör hos resten av Alliansen. Deras ändrade ton sågas nu kraftigt från KD-håll.

Göran Hägglund (KD) och Mattias Karlsson (SD).
Göran Hägglund (KD) och Mattias Karlsson (SD). Foto: TT

Efter att ha fällt regeringens budget deklarerade Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson i december att partiet fortsättningsvis skulle fälla alla budgetförslag som inte gör som de önskar i invandringsfrågan.

Sedan dess har Kristdemokraterna kommit med nya migrationsförslag – bland annat om minskade bidrag och en ny form av etableringsbidrag.

I en intervju med SvD öppnar nu Karlsson för att ta tillbaka SD:s hot. Men då om KD lägger fler liknande förslag, som dessutom får genomslag i Alliansens gemensamma politik.

Annons
X

KD-ledaren Göran Hägglunds presstalesman Johan Ingerö tycker att SD-ledaren är inkonsekvent:

– Det är mycket teater. När vi presenterade förslagen i december hade de en pressträff omedelbart efteråt och sågade merparten av det. Det handlar mer om att de vill ha uppmärksamhet, säger han till SvD.

Men i stället för att såga säger Karlsson till SvD att de kristdemokratiska förslagen är bra, men att det återstår att se vilken tyngd som läggs vid dem. Ingerö poängterar att deras synsätt skiljer sig:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De har högt satta mål för att människor inte ska komma till Sverige, det har inte vi. Vi försöker inte ompröva asylrätten eller ifrågasätta det faktum att människor behöver skydd.

  När Karlsson säger att KD ”försöker ha ett ben i båda lägren” svarar KD-talesmannen snarlikt om SD:

  – Det som är intressant här är hur de studsar mellan olika positioner. Ena stunden ställer de ett stenhårt ultimatum: Samtalar ni inte med oss så fäller vi er. Och nästa stund: Gör ni så här så behövs det inga förhandlingar.

  Om Alliansen slår sig ned vid förhandlingsbordet i frågan kommer Sverigedemokraterna inte kräva att få sitta med. Men det bordet finns inte.

  – Det han pratar om är rena hypoteser. Vi vet i dagsläget inte hur våra alliansvänner ställer sig till våra förslag, så vitsen med SD:s förslag är till intet förpliktigande. Det är charader, inte på allvar, säger Johan Ingerö.

  Hanif Bali i Moderaternas arbetsgrupp för integrationsfrågor sade tidigare i veckan till SvD att han såg migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet som ”överspelad”. Gruppledaren Elisabeth Svantesson säger i ett skriftligt meddelande att ”det pågår ett viktigt politikutvecklingsarbete i alla fyra allianspartier” och att det är för tidigt att säga vilket genomslag enskilda förslag kommer att få.

  Folkpartiet avböjer att kommentera.

  Annons
  Annons
  X

  Göran Hägglund (KD) och Mattias Karlsson (SD).

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X