Annons
X
Annons
X

Tove Lifvendahl: SD-stödet prislappen för ogjord hemläxa

Ledarbloggen
Har en hemläxa att göra.
Har en hemläxa att göra. Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre opinionsundersökningar om det svenska väljarstödet för de politiska partierna har presenterats under dagen av olika opinionsinstitut. Många har ifrågasatt tillförlitligheten i självrekryterade paneler som samtliga dessa utgör exempel på, även om de inte använder samma metod.

Det är naturligtvis en viktig och riktig fråga, även om det ju aldrig går att få ett entydigt svar. Hur ärliga är folk när de svarar? Det är säkert olika. Svarar man mindre omsorgsfullt avvägt om det är långt till val – eller mer? Är vissa partisympatisörer mer angelägna att delta i vissa undersökningar, medan de hellre avstår andra? Sannolikt. Kan man medvetet vilja manipulera undersökningen? Finns säkert några. Men det får vi ju aldrig veta.

Alla dylika frågor känns dock möjligen lite, lite perifera, givet att svaren från dessa tre undersökningar med självrekryterade paneler trots allt inte avviker markant från den trend som även mer statistiskt säkerställda metodundersökningar har fastställt: SD har sedan riksdagsvalet fortsatt att växa i opinionen. De tre undersökningarna idag etablerar dem på 20-procentsnivån.

Annons
X

Kommentarerna från partierna brukar normalt följa en regelbok som ungefär ser ut så här: Om partiet går framåt – ta hem segern och slå fast att ni känner av ett ökat stöd. Om partiet backar – ifrågasätt mätningens trovärdighet eller utlåt ett förnumstigt ”den enda verkliga opinionsmätningen är den XX [datum för nästkommande val].

Något tycks emellertid ha hänt. ”Moderaterna har inte ett tillräckligt högt förtroende i dessa frågor, och det är därför som vi nu utvecklar vår politik”, kommenterar Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé SD-siffrorna till TT. Det är välkommen självkritik, som snabbt behöver följas av konkretion.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin låter å sin sida meddela via TT att ”migrationsministern jobbar med fler statliga anläggningsboenden på olika sätt. Det ska bli mer ordning och reda och alla kommuner ska vara med och bidra i asylmottagandet”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Dessa medvetna signaler, liksom det erkännande av trygghetsproblem som Anna Kinberg Batras Almedalstal och Stefan Löfvens sommartal båda innehöll, kan med tillhörande reformer minska förtroendeklyftan mellan dessa två partier och väljarkåren.

  De som enbart betraktar samhället ur ett spelteoretiskt perspektiv kan kanske få rätt i att det kortsiktigt kan "spela SD i händerna" opinonsmässigt. Det är tyvärr prislappen för att inte ha gjort hemläxan. Men det kan inte betraktas som ett giltigt skäl för att låta bli att utveckla sin politik, och på längre sikt är det enda vägen för att hindra ytterligare väljarflykt.

  För den tydliga slutsatsen som kan dras av undersökningarna, går ju inte att komma förbi med metoddiskussioner. "Folk är frågande till hur flykting- och invandringsfrågan ska hanteras", konstaterar Karin Nelsson som är analyschef på Sverige tycker (Schibsted/Inizios opinionspanel) (Aftonbladet 20/8)). OSA-tiden håller på att rinna ut.

  Annons

  Har en hemläxa att göra.

  Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X