Annons
X
Annons
X

SD skickade bilder på lik till 15-åring

15-årige Johan mejlade Sverigedemokraterna i samband med ett skolarbete, och undrade hur partiet ser på islam.

Som svar fick han en länk till en sajt med närbilder på svårt sargade lik och kroppsdelar, bland annat ett huvud som huggits av under näsan.

När Johan gick i årskurs nio, fick han i uppgift att skriva en uppsats om islam. Han skulle bland annat samla information om synen på religionen och mejlade frågor till Sverigedemokraterna, till den adress partiets sajt hänvisar till för ”allmänna frågor om Sverigedemokraterna eller partiets politik på riksnivå”.

Svaret kom från sverigedemokraten Ted Ekeroth som sitter i kommunfullmäktige i Lund och som kopplas till den islamfientliga
counter jihad-rörelsen, bland annat för att han deltagit på ett
möte knutet till rörelsen i Köpenhamn 2007. Till Johan skickade han bland annat en länk till en sajt med bilder som enligt Ekeroth föreställer offer för islamister i södra Thailand.

– Jag blev helt chockad. Jag hade ingen aning om hur jag skulle svara på hans mejl. Jag kan inte beskriva känslan, det var så hemska bilder, säger Johan till SvD.

Annons
X

Bilderna visar blodiga kroppar och kroppsdelar, en del svårt brända, på nära håll. Där finns kroppar utan huvuden, kroppar som kluvits vid midjan och ett huvud med stora hål genom skallbenet.

Henrik Johansson, som har studerat ett stort antal antiislamiska sajter och samarbetar med stiftelsen Expo, säger att sajten som publicerar bilderna följer ett mönster som är typiskt för sajter knutna till counter jihad-rörelsen.

– De här bilderna är de vidrigaste jag sett. Jag antar att syftet med att länka till en sådan här sajt som svar på ett mejl från en 15-åring är att man vill sprida rädsla för muslimer, säger Henrik Johansson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Johans mamma Anna är inne på samma linje.

  – Jag blev illamående. Vi hade förväntat oss att svaret skulle innehålla antimuslimska åsikter, vilket det också gjorde. Men det här är ren skrämselpropaganda och jag tror att syftet är att försöka värva honom och få honom att tycka att muslimer är förskräckliga.

  De här bilderna är de vidrigaste jag sett.
  Henrik Johansson

  Länken var med som svar på en fråga om SD tycker att media ger en rättvisande bild av islam, och Ted Ekeroth menar att konflikten i Thailand inte uppmärksammas tillräckligt i media. I ett mejl till SvD påpekar Ted Ekeroth att han varnar Johan för att bilderna är obehagliga. När SvD frågar hur han kan veta att bilderna är äkta och verkligen föreställer offer för islamister skriver han att han hittade bilderna när han googlade, och att han inte har någon kännedom om sajten som publicerar dem.

  SD:s pressekreterare Martin Kinnunen kallar länken ”olämplig”, och säger att det var ett misstag att låta Ted Ekeroth svara på mejlet.

  – Det är ett specialfall när en tjänsteman ansett att det var för mycket att göra, och då engagerades personer utanför vår tjänstemannastab till att svara på mejl. Det är egentligen inte så vi ska göra.

  Hur ser du på att det här är det officiella svaret en skolelev fick från Sverigedemokraterna?

  – Vi får ta ansvar för att det skickats ett mejl som inte vi kan ta ansvar för, säger Martin Kinnunen.

  För några veckor sedan skrev SD-ledaren Jimmie Åkesson ett mejl till medlemmarna där han
  deklarerade nolltolerans mot rasism i partiet, och tidigare har sverigedemokraten Anders Leander uteslutits efter att ha publicerat bilder på en mördad 27-årig kvinna på sin blogg. Men Martin Kinnunen ser ingen grund för uteslutning av Ted Ekeroth.

  – Jag tycker att det är onödigt att länka till sådana sajter, för att det finns risk att folk tar anstöt. Men jag kan inte koppla detta till partiets nolltolerans vad gäller rasism och främlingsfientlighet.

  Ska ni vidta några åtgärder mot Ted Ekeroth?

  – De åtgärder vi vidtar blir att se till att ingen annan än de som ska svara på mejlen gör det i fortsättningen, säger Martin Kinnunen.

  Fotnot: Johan och Anna heter egentligen något annat.

  SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november. Foto: INGVAR KARMHED

  Vad kan du om Sverigedemokraterna?

  Testa dina kunskaper i
  SvD:s quiz

  Fler artiklar om SD-skandalen:

  ”Blattelover”, filmerna och lögnerna svd.se
  ”Blattelover”, filmerna och lögnerna svd.se
  Annons
  Annons
  X

  SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X