Annons
X
Annons
X

SD siktar in sig på hbt-röster

Sverigedemokraterna protesterar mot att de utestängs från Pridefestivalen som invigdes igår. Partiet flörtar nu öppet med hbt-väljare och försöker använda de sexuella minoriteternas rättigheter som ett argument mot invandring.

När RFSL imorgon arrangerar partiledardebatt på Pridehouse finns såväl riksdagspartiernas som Feministiskt initiativs och Piratpartiets ledare på plats. Två saknas – Göran Hägglund (KD) som blivit inbjuden men tackat nej, och Jimmie Åkesson (SD) som inte blivit inbjuden men vill komma.

Jimmie Åkesson är kritisk till att han portas. Partiet har inga planer på att gå med i lördagens parad, men Åkesson har på sistone gjort flera uttalanden där han beskriver Sverigedemokraterna som ett parti för hbt-personer.

–Vi är det enda parti som tar islamiseringsfrågan på allvar. Islamiseringen är ett hot mot sexuella minoriteter. Sverige är förhållandevis tolerant, vilket muslimska samhällen inte är, och finns det en stor minoritet med den typen av värderingar här är det en fara.

Annons
X

Ulrika Westerlund, RFSL:s ordförande, kallar den argumentationen för rasistisk.

–Det underliggande påståendet är att alla invandrare från länder där islam är dominerande skulle ha negativa uppfattningar om hbt-personer. Det är att tillskriva en diverserad grupp samma åsikt.

Ligger det något i SD:s påstående att islam är ett hot mot hbt-rättigheter?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Att ha religion till grund för lagstiftning är inte bra för hbt-personers rättigheter, det utövas verkligen förtryck i olika religioners namn. Det kan man se i muslimska stater och i kristna länder som Uganda. Gemensamt för de länder som har hårdast lagar mot homosexualitet är att de är gamla brittiska kolonier, inte muslimska stater, säger Ulrika Westerlund.

  Hon drar paralleller till utvecklingen i Nederländerna, Danmark och Norge, där högerpopulistiska partier tidigare använt hbt-personers rättigheter som ett argument mot invandring.

  Enligt Jimmie Åkesson är det en ”naturlig process” att partiet dras mot mitten i hbt-frågan. I en debattartikel i Aftonbladet i våras bad han om ursäkt för uttalanden som partiföreträdare tidigare gjort om homosexuella.

  –Vi märker att många hbt-personer söker sig till oss. Webbundersökningar på gaysajten QX visar att vi har förhållandevis stort stöd i den gruppen.

  Urvalet i webbundersökningar är inte statistiskt säkerställt och SD-sympatisörer är kända för att vara mycket aktiva i nätomröstningar. Hur vet du att det inte är heterosexuella sverigedemokrater som gått in och röstat?

  –Det kan man inte veta, men QX är inte en sida som traditionellt sett besöks av sverigedemokrater, säger Jimmie Åkesson.

  Han hävdar också att det finns flera homosexuella SD-medlemmar, även bland deras kandidater. SvD har bett honom och SD:s pressavdelning om en intervju med någon av dem, utan resultat.

  RFSL presenterade igår en undersökning där riksdagskandidaterna för olika partier svarat hur de ställer sig till olika hbt-reformer. Där får SD:s kandidater sämst poäng av alla.

  RFSL försvarar sitt beslut att inte låta Jimmie Åkesson delta i partiledardebatten med att flera av riksdagspartiernas partiledare sagt att de inte kommer om han är med.

  Men inte alla inom Prideorganisationen tycker att det är rätt att SD stängs ute. Christoffer Jönsson, ledamot i Folkpartiets ungdomsförbunds styrelse, satt med i ledningsgruppen för Pridehouse i vintras.

  –Jag kan förstå att det skulle skapa en konstig stämning om vi bjöd in SD, men demokratiargumentet väger tyngre. Det är ett olyckligt beslut, det är på grund av att de utestängs överallt som SD har vuxit sig starka.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X