Annons
X
Annons
X

SD-siffror och budgetkrav pressar Stefan Löfven

Idag sommartalar statsminister Stefan Löfven (S) i Stockholm, där han sätter tonen inför den politiska hösten som nu sparkar igång. Nästa vecka startar budgetförhandlingarna på Harpsund.

– Att regera på den egna budgeten är en ny situation där Löfven måste ta fullt ansvar för den förda politiken, säger Ulf Bjereld, statsvetare.

S-ledaren Stefan Löfven sommartalar 14.30 på söndagen.
S-ledaren Stefan Löfven sommartalar 14.30 på söndagen. Foto: Thomas Johansson/TT

Semestern lider mot sitt slut, så även för de svenska partiledarna. Både statsminister Stefan Löfven (S) och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt sommartalar idag, vilket ses som startskottet inför hösten och stundande budgetförhandlingar.

Efter ett omskakade valår, där den nya regeringens budget röstades ner, så tyder det mesta på en lugnare säsong – det tror Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och aktiv socialdemokrat.

**– Inför den här **hösten bör man räkna med att det politiska läget normaliseras. En avgörande förändring i höst är att Allianspartierna har gjort klart att de inte kommer att lägga fram en gemensam budget och därför kommer vi kunna urskilja större skiljelinjer mellan de borgliga partierna, säger Ulf Bjereld.

Annons
X

Han tror nu att svensk politik kommer vara mindre blockbaserad och kompromisserna inom Alliansen läggs nu åt sidan till fördel för den egna partiutvecklingen.

**– Vad som sker **med Alliansen står och väger. Det kan bli en Allians med ny styrka och nya prioriteringar eller så begravs samarbetet successivt. Signalen är att de går närmare varandra inför valet 2018, menar statsvetarkollegan Jonas Hinnfors, professor vid Göteborgs universitet.

Det största orosmolnet för de borgliga partierna är om Sverigedemokraterna fortsätter att växa, tror Hinnfors. Det driver Alliansen längre från regeringsmakt och pressen på eventuella samarbeten ökar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det som blir spännande i höst är att partierna lägger grund för strategiska vägval framöver i hur man exempelvis kommer bemöta SD om de fortsätter att växa, säger Hinnfors.

  Samtidigt drar regeringens budgetarbete i gång. Nästa vecka samlas regeringen på Harpsund för en dust om höstbudgeten där Socialdemokraterna och Miljöpartiet måste förhandla med Vänsterpartiet.

  – Höstbudgeten är en mycket viktig händelse som kommer att sätta ramarna för den politiska debatten framöver. Regeringen kommer att attackeras från oppositionen som säger att man satt sig i Vänsterpartiets knä, sedan kommer även kritik från de egna leden om att satsningarna på välfärden är otillräckliga. Där gäller det att stå pall åt båda håll, säger Ulf Bjereld.

  – Det gäller också att kunna visa på ett tillräckligt reformutrymme för att leverera löften om lägre arbetslöshet och bättre välfärd, tillägger Jonas Hinnfors.

  Jonas Sjöstedt (V) sommartalar i Döbelns park i Umeå klockan 14.00 i dag. Men han gör klokt i att inte bli för konkret i sina budgetkrav i talet, anser Ulf Bjereld.

  – Om Sjöstedt är för konkret så kan han bli låst till dem, och det vore otaktiskt att föregå förhandlingarna. Men han kommer säkert lyfta fram flera exempel som han senare kan peka på att han fick igenom.

  De borgliga partierna har gjort klart att man i höst ska "sätta gränser för hur långt vänsterut" regeringen kan driva sin politik, där Löfven kommer att prövas.

  Vilka utmaningar står Stefan Löfven inför?

  – Löfvens utmaningar i höst är att visa på skillnaden mellan sin egen politik och den borliga politiken för väljarna, samtidigt som att han måste visa på gemensamma utgångspunkter där blocköverskridande samarbeten kan bli aktuellt. Det gäller också att hålla ihop regeringen. Att regera på den egna budgeten är en ny situation där Löfven inte längre kan skylla ifrån sig.

  **Hittills i år har **frågor som rör invandring- och flyktingpolitik varit högt upp på den politiska agendan, där exempelvis M, FP och KD nu vill att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara regel.

  – Det blir intressant att se om regeringen och de borliga partierna lyckas bredda den politiska debatten till att handla om mer sakpolitiska frågor eller om man tvingas besvara otryggheten i opinionen genom att fortsätta fokusera på exempelvis förbättrad integration, säger Ulf Bjereld.

  Statsvetaren Jonas Hinnfors väljer att peka ut Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (FP) som de två partiledare att hålla mest koll på i höst.

  – Ebba Busch Thor måste som ny partiledare staka ut den inrikespolitiska riktningen nu efter föräldraledigheten. Hon har hittills inte hunnit göra så mycket. Det finns spänningar inom partiet och de som inte tillhör den värdekonservativa falangen har inte varit helt nöjda med den tuffa retoriken.

  Igår stod det klart att Jan Björklund (FP ) utmanas av förra EU-ministern Birgitta Ohlsson om ordförandeposten, efter att partidistriktet i Västerbotten nominerat henne. Hinnfors säger att grundtipset är att Björklund sitter kvar.

  – Kanske är Björklund en något mer samlande gestalt, även om han kan uppfattas som förbrukad efter vikande väljarstöd. Det blir spännande att se vilken utmanarroll Ohlsson kommer att ta, om hon är tillbakadragen och tackar för nomineringen eller om hon tar en större strid.

  Annons

  S-ledaren Stefan Löfven sommartalar 14.30 på söndagen.

  Foto: Thomas Johansson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X