Annons
X
Annons
X

SD saknar folk i 52 kommuner

Sverigedemokraterna skördar stora framgångar runt om i landet, men få vill representera partiet. SD ser nu ut att stå med över 60 tomma stolar i drygt 50 kommuner. Dessutom saknas ersättare i över 50 kommuner, vilket innebär en risk för fler tomma stolar om ledamöter hoppar av under mandatperioden.

(uppdaterad)
I går samlades Sverigedemokraternas riskdagsgrupp för första gången. Men i kommunerna saknas folk.
I går samlades Sverigedemokraternas riskdagsgrupp för första gången. Men i kommunerna saknas folk.

Sverigedemokraterna finns efter söndagens val på de flesta orter i landet. Enligt de preliminära resultaten tog partiet 609 mandat i 245 kommuner. Det är mer än en fördubbling från förra valet då de fick 280 mandat i 144 kommuner. Men den kraftiga uppgången gör att partiet saknar politiker. I 52 kommunfullmäktige fick partiet fler mandat än det fanns kandidater i söndagens val. Det visar en genomgång som SvD gjort genom att jämföra antalet mandat som SD vunnit med antalet namn på partiets valsedlar i respektive kommun.

I några kommuner saknas inte bara en, utan två kandidater. Totalt ser SD ut att stå med 63 tomma stolar runt om i landet.

Ett parti får nämligen inte i efterhand utse kandidater. Bara personer vars namn fanns på valsedeln vid valet får ta plats i kommunfullmäktige.

Annons
X

Mattias Karlsson i partiets verkställande utskott menar att det inte är klart än hur stort problemet är.

–I vissa kommuner där det ser ut att bli en tom stol kan det ha tillkommit namn på valnatten. I en del fall har det väldigt sent dykt upp personer som bedömts som lämpliga, men vars namn inte hunnit tryckas på valsedlar, säger han.

Om några sådana handskrivna namn på valsedlarna kan minska antalet tomma stolar för SD står klart först när länsstyrelsen räknat rösterna i slutet av veckan eller i början av nästa. Mandatfördelningen kan också förändras när den slutliga rösträkningen är klar.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men det är inte heller säkert att alla som nu blivit invalda faktiskt vill ta sin plats. Det har redan uppmärksammats ett fall där en person blivit listad som kandidat mot sin vilja.

  Avhopp är också betydligt vanligare inom SD än i andra partier. 2006 stod 14 SD-märkta kommunfullmäktigeplatser tomma direkt efter valet. När mandatperioden var till ända var 56 av partiets stolar tomma efter en mängd avhopp.

  SvD:s genomgång av årets preliminära valresultat visar att SD i 51 kommuner har fått precis lika många mandat som de hade namn på valsedlarna. Ersättare saknas alltså där, och hoppar någon bland ledamöterna i de kommunerna av lämnar de ytterligare tomma stolar efter sig.

  Enligt Mattias Karlsson har SD anställt valombudsmän i hela landet för att stötta lokala kandidater. Partiets fokus ligger nu på att bygga upp organisationer för de som valts in.

  –Det är minst lika viktigt att ha aktiva och kunniga personer som att ha en person på varje stol.

  Efter förra valet hade ni 14 tomma platser, nu ser ni ut att få över 60, varför har ni inte åtgärdat problemet?

  –Vi har gjort allt i vår makt för att åtgärda det. Men det finns en specifik problematik för vårt parti, dels den sociala stigmatiseringen men också en reell hotbild. Många som skulle vilja ställa upp vågar inte, de är rädda för att familjen ska råka illa ut, att de ska förlora jobbet, bli uteslutna från facket eller att grannarna ska sluta prata med dem.

  Annons
  Annons
  X

  I går samlades Sverigedemokraternas riskdagsgrupp för första gången. Men i kommunerna saknas folk.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X