Annons
X
Annons
X

SD: Regeringens utredning är propaganda

Indoktrinering och propaganda. Så beskriver Sverigedemokraterna regeringens utredning mot främlingsfientlighet. Partiet kritiserar också att arbetet leds av förre FP-ledaren Bengt Westerberg.

Foto: SCANPIX

Det blir Folkpartiets tidigare ledare Bengt Westerberg som, på uppdrag av regeringen, ska föreslå hur främlingsfientlighet kan motverkas.

– Jag uppskattar att Bengt Westerberg har velat åta sig detta uppdrag. Han har under lång tid arbetat för att motverka just främlingsfientlighet och rasism och har en djup kunskap på området, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Efter Sverigedemokraternas framgångar har regeringen, som SvD berättar i dag, beslutat att skärpa kampen mot främlingsfientlighet och liknande former av intolerans.

Annons
X

– Det är klart att deras inträde i riksdagen gör att behovet att stå upp mot främlingsfientlighet och intolerans ökar, förklarar Erik Ullenhag.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är kritisk till upplägget.

– Jag tycker att det finns ett grundläggande fel i hela regeringens analys. Man kan hitta på hur många olika fobier och fientligheter som helst, men det handlar ytterst om gruppmotsättningar som uppstår till följd av den här regeringens, och tidigare regeringars, splittringspolitik, säger han till SvD.se.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han konstaterar också att ansvarig minister, genom att placera SD i ”skottgluggen”, gör partipolitik av frågan.

  – Det är så klart väldigt problematiskt. Men valet av utredare visar också det. Bengt Westerberg är väl lite av symbolen för den här splittringspolitiken från första halvan av 90-talet, säger Jimmie Åkesson.

  Vad tror du kommer ut av den här utredningen?

  – Ingenting nytt alls. Direktiven visar inte på något nytänkande överhuvudtaget. Man har fortfarande inte förstått varför de här motsättningarna finns.

  SD ogillar också att skolan pekas ut som en central arena för kampen mot främlingsfientlighet. ”Indoktrinerings- och propagandasatsningar mot SD att vänta i skolorna!”, skriver partisekreterare Björn Söder i ett Twitterinlägg.

  Men Erik Ullenhag avfärdar påståendet om indoktrinering.

  – Skolan och samhället ska inte vara neutrala när det handlar om demokrati och mänskliga rättigheter, sade han på en presskonferens tidigare i dag.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X