Annons
X
Annons
X

SD redo släppa budgethot utan förhandling

Sverigedemokraternas hot om att fälla varje budget kan avvärjas om Kristdemokraterna fortsätter lägga fram migrationsförslag som blir allianspolitik. Det menar SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson – som hävdar att partiets vågmästarroll kommer ge större utslag än någonsin under denna mandatperiod.

SvD möter SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson.
SvD möter SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson. Foto: TOMAS ONEBORG

Sedan valet har Sverigedemokraterna försökt fälla den nya regeringen tre gånger. Först genom att rösta mot Stefan Löfven som statsminister, därefter genom att fälla budgeten. Och i tisdags försökte partiet, utan framgång, få igenom en misstroendeförklaring mot statsministern.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson bor till vardags i småländska Rottne och uteblev från omröstningen på grund av strul med flyget från Växjö till Stockholm.

– Flygplanet var sönder, berättar han.

Annons
X

Under de tre månader som han sjukvikarierat för Jimmie Åkesson har partiet spelat ett högt spel. Men Mattias Karlsson är övertygad om att det hade varit samma händelseutveckling om Jimmie Åkesson hade suttit vid rodret. I veckan har det rapporterats om maktstrider i partitoppen, en bild som Mattias Karlsson hävdar är felaktig. Han beskriver det som en surrealistisk upplevelse att ha gått från en doldis till att kliva in som tillfällig partiledare.

– Jag har varit väldigt positivt överraskad av det stöd som jag har fått internt eftersom det här skedde under ganska oortodoxa former. Att det inte har varit mer diskussion kring att jag har den roll jag har.

Vilka diskussioner hade du väntat dig?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det hade inte varit orimligt om det hade uppstått en viss turbulens när partiledaren försvinner och någon annan ska gå in och ta rollen som den som företräder partiet i debatter och media.

  Känner du dig varm i kläderna nu?

  – Jag tror aldrig att jag kommer att vänja mig vid det. Lite rutin får man ju. Men jag tror aldrig att det är något som kommer att kännas särskilt kul eller bekvämt.

  I höstas slog Sverigedemokraterna fast att man ska fälla varje regering som ökar invandringen. En doktrin som tvingade fram hotet om nyval och decemberöverenskommelsen.

  Hur ser du på Kristdemokraternas migrationsutspel under vintern?

  – Jag tycker att det är bra att det är fler partier än vi som försöker lyfta upp de här frågorna på dagordningen. Sedan återstår det att se hur mycket tyngd KD kommer att lägga bakom det här.

  Om KD lägger fler förslag av det här slaget, och om det blir allianspolitik, skulle det då kunna avvärja ert budgethot efter nästa val?

  – Det skulle det definitivt kunna göra. Men det förutsätter att det handlar om förslag som ger någon form av substantiell skillnad och att man inte kombinerar det med andra förslag som tar ut den effekten.

  Så ni kräver inte att själva sitta med i förhandlingar om invandringen?

  **– **Det stämmer.

  Även om partiet är negativt till delar av KD:s förslag tolkar Karlsson det som att partiet i grunden ”problematiserar volymerna och kostnaderna för invandringen”.

  – Kristdemokraterna problem är att de försöker ha ett ben i båda lägren och inte vill göra någon förnärmad.

  Vi vill snarare se en utveckling av kärnkraften.
  Mattias Karlsson

  Hur ser du på SD:s vågmästarroll i dag?

  – Den kommer förmodligen ge mer utslag nu än vad den någonsin har gjort – då jag gissar att Alliansen kommer att ha stort behov av att låtsas vara en kraftfull opposition.

  Kan inte Alliansen vara just en kraftfull opposition om de kan lägga många förslag, som ni stödjer, där de kan fälla regeringen?

  – Jag tycker inte det. Jag upplever att man ger sitt passiva stöd till en socialistisk statsminister och har lovat den rödgröna regeringen att de ska få igenom i princip allt de föreslår i sin budget.

  Han menar att de förslag som Alliansen kan driva igenom tillsammans med SD – som tillkännagivanden till regeringen – riskerar att förhalas.

  – Många gånger har regeringen utrymme att förhålla sig relativt fritt till tillkännagivanden, det såg vi förra mandatperioden.

  Betygsfrågan, kriminalpolitik och ett bevarat vårdnadsbidrag är frågor där SD är beredda att göra gemensam sak med Alliansen. Mattias Karlsson lyfter även fram kärnkraften.

  – Det verkar som att den rödgröna regeringen vill föra en signalpolitik där man på olika sätt försöker försvåra verksamheten för kärnkraftsindustrin. Det är ingenting vi är intresserade av. Vi vill snarare se en utveckling av kärnkraften.

  I decemberöverenskommelsen ingår ett samarbete mellan Alliansen och regeringen om energifrågorna. Kan det försvåra för ert inflytande?

  **– **Det är i grunden bra om man kan få en bred energiöverenskommelse, men förutsättningarna för att V och MP ska komma överens med FP i kärnkraftsfrågan bedömer jag som ytterst begränsad.

  Mattias Karlsson träffade Jimmie Åkesson senast några dagar före jul – då de lade upp strategin för det nyval som ställdes in– och har kontakt med partiledaren någon gång i veckan. Åkessons är sjukskriven fram till sista januari.

  När kommer han tillbaka?

  – Det är i första hand en fråga för läkarna som undersöker honom och som ska pröva hans arbetsförmåga. Vi får se. Det kan bli ganska snart och det kan dröja ganska länge.

  Annons
  Annons
  X

  SvD möter SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X