Annons
X
Annons
X

SD-politiker hjälper hemlösa – men bara svenskar

Sverigedemokraternas ordförande i Stockholm startar boende för hemlösa. En förutsättning för att få hjälp är svenskt medborgarskap. Stockholms stad tillbakavisar helt påståenden om att EU-migranter skulle prioriteras i kommunens hjälparbete.

Jimmy Hesselbäck, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm.

Jimmy Hesselbäck, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm. Foto: TT

Jimmy Hesselbäck, ordförande för SD i Stockholm, tycker att kommunen i Stockholm inte gör tillräckligt åt hemlösas situation. Han är framförallt kritisk till standarden på härbergen – och menar att den hjälp som ges enbart går till EU-migranter.

– Därför har vi hjälpt nio hemlösa, både män och kvinnor, med sovplatser och en egen hytt på ett större fartyg. Till en början kommer vi sikta in oss på hemlösa svenskar. Inte EU-migranter i första hand. Men tanken är att projektet ska bli större och rymma fler.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För två år sedan kom Hesselbäck i kontakt med Lars Bick, som varit hemlös sedan fem år tillbaka. När projekt sedan drog i gång fick Bick följa med – som talesperson för hemlösa inom partiet – med uppdrag att vara en länk till hemlösa och för deras röst inom politiken i SD.

  Annons
  X

  – Vilken människa som helst skulle ta det uppdraget, framförallt när man känner att inget annat parti bryr sig.

  Lars Bick berättar att han upplever det som att politiker, organisationer och privatpersoner bara hjälper hemlösa EU-migranter.

  – Det är orättvist att inte vi också får hjälp. Man kan få känslan av att vi inte ska finnas. Det finns helt enkelt ingen strategi för att hjälpa oss.

  För hemlösa medborgare i Stockholm gäller idag "tak över huvudet- garantin". Den innebär att varje medborgare som vänder sig till kommunen ska få rätt till det. En garanti som Lars Bick tycker att kommunen inte upprätthåller.

  – Så ska de inte vara. Garantin hålls enligt de rapporter jag får. Vi säger inte nej till någon som behöver tak över huvudet, säger Åsa Lindhagen (MP) socialborgarråd i Stockholms stad.

  Åsa Lindhagen (MP) är socialborgarråd i Stockholm Stad. Foto: Anders J Larsson/pressbild

  Stockholms stad lägger varje år en halv miljard på hemlösa medborgare, pengar som bland annat används för att hjälpa folk att få just tak över huvudet.

  – Så det finns absolut ett stort arbete för att hjälpa hemlösa, men visst skulle vi kunna bli bättre.

  Vad säger du om kritiken att ni skulle gynna EU-migranter?

  – Vi ska ge stöd på olika sätt och hjälpa människor oavsett om de tillhör Stockholm eller inte. Därför har vi ökat stödet till EU-medborgare, men det betyder inte att arbetet för att hjälpa hemlösa medborgare är mindre viktigt. Det läggs fortfarande mer pengar på hemlösa medborgare, säger Åsa Lindhagen.

  Annons

  Jimmy Hesselbäck, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm.

  Foto: TT Bild 1 av 2

  Åsa Lindhagen (MP) är socialborgarråd i Stockholm Stad.

  Foto: Anders J Larsson/pressbild Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X