Annons

SD om systerpartiets kovändning: ”Komiskt”

Peter Lundgren, Sverigedemokraterna, förvånas över att Dansk Folkeparti och Sannfinlänndarna har lämnat partigruppen i EU.
Peter Lundgren, Sverigedemokraterna, förvånas över att Dansk Folkeparti och Sannfinlänndarna har lämnat partigruppen i EU. Foto: Anders Wiklund/TT

Dansk Folkeparti och Sannfinländarna lämnar Sverigedemokraternas partigrupp i EU.

– Jag beklagar deras beslut, men tror samtidigt att det kan leda till större inflytande för oss, säger Peter Lundgren, SD:s toppnamn i EU.

Under strecket
Publicerad

”Om de går till Le Pen är vi inte intresserade av något samarbete med Sverigedemokraterna. Det handlar om de djupa rötterna i antisemitismen”.

Året är 2013 och orden är Søren Espersens, då ett av Dansk Folkepartis affischnamn. Han skulle tala på Sverigedemokraternas landsdagar i Västerås, men ställde in sitt besök. Sverigedemokraterna hade inlett förhandlingar med den nya partigrupp i EU som skulle ledas av Marine Le Pens Nationella fronten.

En av de som satt i publiken i Västerås var Peter Lundgren, som då hoppades på att få bli invald i EU-parlamentet i valet 2014.

– Jag minns det väl. De varnade oss att ta den vägen, för då skulle aldrig någonsin finnas en möjlighet för våra partier att samarbeta med varandra, säger han.

Det blev inget samarbete med Le Pen i EU för Sverigedemokraterna – i stället gick man med brittiska Ukip och italienska Femstjärnerörelsen i gruppen EFDD.

Men nu, sex år efter landsmötet i Västerås, har alltså Dansk Folkeparti tagit steget man då varnade SD för.

– Så här i efterhand blir det både komiskt och märkligt. Vi har hållit kvar vid vår inriktning medan de slängt sitt kontrakt överbord. Men jag förstår varför de tar till drastiska åtgärder, säger Peter Lundgren.

Annons
Annons

Jag vädjade flera gånger till både Dansk Folkeparti och Sannfinländarna att stanna kvar i ECR.

Han syftar på Dansk Folkepartis stora tillbakagångar i både det senaste nationella valet och EU-valet. I Bryssel har partiet nu ett mandat, att jämföra med fyra innan valet. Men Peter Lundgren tror inte att bytet till den nya partigruppen ID kommer att bli framgångsrikt, och tillägger att det aldrig var aktuellt att SD skulle byta grupp.

– Jag vädjade flera gånger till både Dansk Folkeparti och Sannfinländarna att stanna kvar i ECR. Det hade blivit bättre både för dem och oss, säger han. ECR är den partigrupp som SD är med i, och som länge dominerats av de brittiska Torypartiet.

Men när Tories gick kraftigt tillbaka i det brittiska EU-valet försvagas gruppen. Klart största medlem i gruppen är nu det polska regeringspartiet Lag och rättvisa. När alla mandat räknas samman ser ECR ut att bli mindre än nya ID.

– Det pågår fortfarande förhandlingar med ett par partier och vi kommer att offentliggöra vår gruppsammansättning nästa vecka. Men vi kommer få ihop minst 63 mandat, säger Peter Lundgren. Det kan jämföras med de 73 mandat som ID har i EU-parlamentet.

Lundgren tror dock inte att den mandatmässiga försvagningen av ECR behöver betyda att gruppen får minskat inflytande.

– Jag tror faktiskt att det kan bli väldigt bra för oss. Precis som i riksdagen handlar det om att bygga koalitioner, och de stora partigrupperna kommer med all sannolikhet försöka hålla ID borta från makten. Då tror jag att de ser oss som ett bättre alternativ för samarbete, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons