Annons

SD: Offensiv i biståndet gör ingen skillnad

Ludvig Aspling.
Ludvig Aspling. Foto: Pressbild

Regeringen och januaripartierna satsar på en offensiv för demokratibiståndet enligt en punkt i januariavtalet. Men denna offensiv innebär inget nytt. Pengarna behövs på annat håll, skriver Ludvig Aspling (SD).

Under strecket
Publicerad

Demokratibiståndet visar magra resultat. Om syftet med januaripartiernas demokratioffensiv hade varit en omstart med en grundlig analys av tidigare misslyckanden och nya metoder hade vi stått bakom den. Tyvärr ser det ut att handla om självberömmelse, humanitär stormaktsretorik och marginellt mer pengar på botten av en redan pengafylld sjö.

Demokratioffensiven lanserades i förra årets utrikesdeklaration som en satsning på att främja demokratin i världen genom svensk utrikespolitik. Satsningen ingår i punkt 71 i januariöverenskommelsen. Enligt UD:s politiska strategi ska offensiven förbättra ”demokratiska principer, medborgerligt deltagande, åtnjutande av mänskliga rättigheter, representativitet, maktdelning, en fungerande rättsstat, fria medier, oberoende institutioner samt jämlikhet och social integrering”. Eftersträvansvärt i och för sig, men frågan är om detta kan omsättas i handfasta resultat?

Annons
Annons
Annons