Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: SD näst störst – M ner på 20 procent

Ledarbloggen
Moderaterna bara tredje största parti i ny mätning.

Moderaterna bara tredje största parti i ny mätning. Foto: Marcus Ericsson/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna är för första gången näst största parti i en opinionsmätning. Det norska opinionsinstitutet Sentio uppmäter i sin senaste undersökning SD till hela 23,3 procent, vilket är den högsta siffran någonsin för partiet i institutets historia. Det rapporterar den tabloida webbtidningen Nyheter Idag, som nyligen inlett samarbete med mätinstitutet.

I samma mätning backar Moderaterna till 20,8 procent, vilket betyder att M skulle bli tredje största parti om det vore val i dag, enligt opinionsmätningen.

Sentio tillhör inte de mest respekterade instituten. Opinionsmätningen bygger på en så kallad webbpanel, en metod som är omdiskuterad. SCB:s partisympatiundersökningar, eller för den delen Sifo som SvD anlitar, åtnjuter större förtroende och ger andra siffror.

Annons
X

Det ska dock noteras att Sentio varit träffsäkert just i att pricka in SD:s väljarstöd, där andra institut ofta underskattat partiets storlek. I valet 2014 avvek andra institut med i snitt drygt två procentenheter, när Sentio bara missade SD:s faktiska valresultat med tiondelar, vilket framgår av en sammanställning gjord av statsvetenskapliga forskare.

Vad ligger då bakom denna möjligen sensationella förändring i opinionen? I senaste numret av Statsvetenskaplig tidskrift (2/2015) analyserar Karl Loxbo, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitet i Växjö, valresultatet 2014.

Loxbo konstaterar två tendenser. Den första är att SD "genom målmedvetna normaliseringsstrategier", det vill säga nedtoning av det tidigare mer hårdföra budskapet, allt mer har lyckats appellera till den pluralitet av väljarna (40–45 procent) som är kritiska till storleken på flyktingmottagandet. Den andra är att övriga partier har konvergerat i synen på flyktingmottagandet. Loxbo visar att de politiska konfliktnivåerna i riksdagen mellan de etablerade partierna generellt har stigit från 1970 till 2014, medan "konflikter om invandrings/migrations/integrationspolitiken helt har upphört efter 2006". SD har därmed fått en helt egen arena som politiskt alternativ.

Loxbo kommenterar också den så kallade Decemberöverenskommelsen, där Alliansen och det rödgröna blocket har kommit överens om att släppa fram den största koalitionen till regeringsmakten trots avsaknad av parlamentarisk majoritet. Loxbos analys tyder på att "denna strategi är direkt kontraproduktiv för att motverka SD:s tillväxt. Samtidigt som kritiken av invandringspolitiken är utbredd, visar nämligen resultaten i denna artikel att väljare som uppfattar minskad konflikt mellan etablerade partier blir mer sannolika SD-väljare. Annorlunda uttryckt är det troligt att de andra riksdagspartierna, genom Decemberöverenskommelsen, har bäddat för ytterligare framgångar för SD i framtiden."

Tydligare än i Sentios nya mätning kan det väl inte bli?

Annons

Moderaterna bara tredje största parti i ny mätning.

Foto: Marcus Ericsson/ TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X