Annons
X
Annons
X

Sd nära riksdagsspärren

Sverigedemokraterna får sin högsta notering hittills och når nästan upp till riksdagsspärren.

Av TT
(uppdaterad)

Bland riksdagspartierna är opinionsläget i stort sett oförändrat.

Sd har ökat till 3,9 procent, från 2,9 i maj, i Synovates senaste opinionsmätning som presenteras i Dagens Nyheter. Det är en statistiskt säker uppgång från valet 2006.

Enligt Synovates opinionsanalytiker Niklas Källebring märks uppgången framför allt bland lågutbildade väljare. Stödet är betydligt starkare bland män än bland kvinnor och starkast i södra Sverige.

Annons
X

Det är första månaden som fler än ett opinionsinstitut redovisar resultat nära 4-procentspärren för sd. I Sifos junimätning fick partiet 4,2 procent.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte ge besked om hur alliansen ska hantera Sverigedemokraterna om partiet får en vågmästarroll i riksdagen efter nästa val.

– Jag tänker inte ge dem en millimeter extra i utrymme genom att svara på den typen av frågor som de vill att vi ska diskutera för att de ska komma in i samhällsdebatten. Vem tar vem-spelet gynnar Sverigedemokraterna. De vill inte att debatten ska handla om samhällsproblem eller det faktum att de delar upp människor och ger dem olika värde. säger Reinfeldt till TT.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet får tillsammans 55,7 procent av rösterna mot de fyra borgerliga partiernas 39,4. I maj var siffrorna 56,1 mot 39,3. Förändringen för de enskilda partierna ligger inom den statistiska felmarginalen.

  Undersökningen genomfördes 4-17 juni och 2 864 personer tillfrågades om vilket parti de skulle rösta på om det vore val i dag. Svaren fördelade sig enligt följande med förändringen från maj inom parentes: m 22,4 (+0,5), fp 6,4 (-0,4), c 6,2 (-0,3), kd 4,4 (+0,2), s 43,9 (-0,2), v 6,2 (+0,6), mp 5,6 (-0,7), sd 3,9 (+1,0), övriga 0,9.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X