Annons
X
Annons
X

SD nära beslut om budgeten

Sverigedemokraterna närmar sig ett beslut i frågan om de ska fälla regeringens budget. En av flera aspekter i avgörandet är att partiet tror sig ha större chans att långsiktigt få gehör för sin invandringspolitik med Miljöpartiet utanför regeringen.

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt och tillförordnande partiledaren Mattias Karlsson.
SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt och tillförordnande partiledaren Mattias Karlsson. Foto: CLAUDIO BRESCIANI

I veckan har SD:s ledning informerat både distrikten och riksdagsgruppen om vilka för- och nackdelar det kan finnas med att antingen lägga ner sina röster eller rösta för Alliansens budgetförslag den 3 december.

Än finns inget beslut, men ett avgörande närmar sig, uppger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

– Det är nu lyft i hela partiapparaten och gruppen har börjat landa i frågan. De flesta har nog börjat luta åt något håll, även jag, säger han.

Annons
X

Att vi har en regeringschef som tydligt har deklarerat att han kommer att avgå med hela sin ministär om han inte får igenom sin budget är en ganska stor parameter som vi tar hänsyn till.
Oscar Sjöstedt

Under tisdagen hölls ett extrainsatt möte med riksdagsledamöterna för att ”ventilera” och för att alla ska känna sig ”informerade när ett beslut väl tas”.

I ett nästa steg kommer partiledningen att ha enskilda möten med var och en av riksdagsledamöterna i en slags utdragen votering.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Med två budgetalternativ som är snarlika i de sakpolitiska frågor som är viktigast för SD, däribland invandringen, så har partiet även lagt stor vikt vid andra taktiska avväganden.

  – Att vi har en regeringschef som tydligt har deklarerat att han kommer att avgå med hela sin ministär om han inte får igenom sin budget är en ganska stor parameter som vi tar hänsyn till, säger Oscar Sjöstedt.

  En annan är hur sympatisörerna kommer att se på valet. Oscar Sjöstedt tror att partiet riskerar något av en svekdebatt oavsett hur de väljer att göra.

  En riksdagsledamot, som vill vara anonym, säger till SvD att nedlagda röster kommer att uppfattas som en slags acceptans för regeringens budget.

  – Tystnad betyder samtycke, och det valet tror jag skulle vara svårt att kommunicera till väljarna. Jag tror att de skulle ha större förståelse för om vi röstade för Alliansens budget eftersom den ändå inte kommer att gälla sen.

  – Jag tror också att det skulle se märkligt ut för våra väljare om vi inte tog chansen att påverka när vi väl har den, säger företrädaren.

  Statsvetaren Katarina Barrling, som har genomfört djupintervjuer med flera personer i SD:s ledning om partikulturen, menar att just hur väljarna reagerar är ett dilemma för partiet.

  – Det är en sak att lägga ned sina röster men en annan att aktivt rösta för en budget som lägger så stora belopp på migration. Det är en svår pedagogik att förklara det eventuella långsiktigt värdefulla i detta för sina sympatisörer.

  – I vågskålen ligger också att en regeringskris skulle kunna innebära att SD förlorar sin ställning som tungan på vågen. Det är inget lätt pussel, säger hon.

  En sak som Barrling menar skulle tala för att SD faktiskt fäller budgeten är Miljöpartiet.

  – För SD finns det inget värre regeringsalternativ än ett där MP ingår. En regeringskris skulle kunna framkalla till exempel en enpartiregering med enbart Socialdemokraterna, en regering som långsiktigt skulle kunna driva en annan migrationspolitik än den S står för tillsammans med MP.

  Hon menar att även Moderaterna skulle kunna förändra sin migrationspolitik i en mer restriktiv riktning framöver.

  – Man kan se det som att SD i den delen inte har något att förlora, säger hon.

  Oscar Sjöstedt medger att Miljöpartiet är en aspekt som SD väger in i diskussionerna.

  – Det behöver inte vara någon hemlighet att jag hellre ser en regering utan Miljöpartiet, det gäller i alla lägen. Men hur en regeringsombildning skulle se ut är hypotetiskt och därför svårt att sia om.

  Han tror att partiet skulle ha större chans att långsiktigt få gehör både för sin invandrings- och försvarspolitik utan MP i regeringen.

  – Allt det man mellan raderna kan utläsa som MP:s krav i budgetpropositionen är uteslutande dåligt. Hade man tagit bort det hade budgetpropositionen haft större chans att gå igenom, säger han.

  Annons
  Annons
  X

  SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt och tillförordnande partiledaren Mattias Karlsson.

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X