Annons
X
Annons
X

SD medger ”problematisk” hållning till Ryssland

Sverigedemokraterna har kritiserats för att rösta Rysslandsvänligt i Bryssel - samtidigt som partiet på hemmaplan tar avstånd från Putin. Nu menar SD-ledaren Mattias Karlsson att det i vissa frågor kan ha varit ”problematiskt” att hans parti följt mer Rysslandsvänliga Ukip i EU-parlamentet.

Sverigedemokraterna har kritiserats för att rösta Rysslandsvänligt i Bryssel - samtidigt som partiet på hemmaplan tar avstånd från Putin.
Sverigedemokraterna har kritiserats för att rösta Rysslandsvänligt i Bryssel - samtidigt som partiet på hemmaplan tar avstånd från Putin. Foto: AP/TT

Under torsdagen debatterar riksdagen det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde på initiativ av Moderaterna. Deltar gör bland annat utrikesminister Margot Wallström, som liksom företrädare för de flesta riksdagspartierna vid flera tillfällen kritiserat Rysslands aggressiva uppträdande.

Även Sverigedemokraterna uppger att man ser Ryssland som ett hot. En rundringning som SvD har gjort till riksdagsledamöter och distriktsordföranden inom SD visar att de flesta stödjer partilinjen.

– Det går inte bara att se på när Ryssland kränker vårt territorium. Att det skulle finna någon Rysslandsvänlig linje i partiet är helt uteslutet, säger Michael Kauppi, ordförande för SD i Östergötland.

Annons
X

På frågan till partiföreträdarna om EU:s sanktioner mot Ryssland har varit bra avböjer dock en handfull att svara eller hänvisar till att de inte är tillräckligt insatta i frågan.

**När det kommer till **Ryssland har SD kritiserats för sitt agerande i Bryssel. C-ledaren Annie Lööf sade under partiledardebatten i riksdagen den 14 januari att ”Sverigedemokraterna talar med kluven tunga”:

– Sverigedemokraterna har nämligen i Bryssel röstat som man hade kunnat vänta sig att Vladimir Putin själv skulle ha gjort om han hade varit ledamot i Europaparlamentet.

En genomgång som journalisten Patrik Oksanen har gjort, som uppmärksammats bland annat av SvD:s ledarsida, visar också att SD i Bryssel i de flesta frågor som rör Ryssland har röstat på samma sätt som de mer eller mindre rysslandsvänliga partierna brittiska Ukip och franska Nationella Fronten.

**Mattias Karlsson säger till SvD **att partiets agerande i många fall beror på att man ser skeptiskt på EU:s planer på en östutvidgning och att många av frågorna rör associeringsavtal.

Men partiet har också bland annat röstat emot ett förlängt vetenskapligt och tekniskt samarbete med Ukraina och ett fördömande av ett ryskt förbud av en människorättsorganisation.

– På de allra flesta områden är vårt samarbete med Ukip väldigt konstruktivt. Men sedan finns det så klart frågor där vi skiljer oss åt. Vi har till exempel inte haft samma förhållningssätt till Ryssland och Ukraina, och det är klart att det i enstaka fall kan ha varit problematiskt, säger Karlsson.

Han hänvisar till att SD är nya i parlamentet och att det därför har varit ”en övermäktig uppgift” att på egen hand gå igenom alla ärenden.

– Vår ambition är att när vi har fått hela organisationen på plats, vilket vi är nära, i högre grad utforma våra egna voteringslistor istället för att i många fall följa Ukips.

Annons
Annons
X

Sverigedemokraterna har kritiserats för att rösta Rysslandsvänligt i Bryssel - samtidigt som partiet på hemmaplan tar avstånd från Putin.

Foto: AP/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X