”Åkesson var skicklig och lugn”

SD-ledaren Jimmie Åkesson konfronterades bland annat om hur partiet räknar och pressades om partimedlemmars rasistiska uttalanden i SVT:s partiledarutfrågning. ”Han är skicklig och lugn, han blev inte ens upprörd”, säger Ann-Cathrin Jungar i SVT:s valpanel.

Under strecket
Publicerad
Jimmie Åkesson (SD) grillades i SVT:s partiledarutfrågning.

Jimmie Åkesson (SD) grillades i SVT:s partiledarutfrågning.

Foto: PER LARSSON /TT
Annons

– Det var inte mycket som överraskade i det Jimmie Åkesson sa, det var mycket av den gamla politiken och tankefigurerna där man ställer invandrare mot pensionärer och invandrare mot välfärden, säger Ann-Cathrin Jungar, som är expert på högerpopulistiska partier och har undersökt toppstyrningen i Sverigedemokraterna, efter utfrågningen av Jimmie Åkesson i SVT.

Hon tycker att utfrågningen ofta kretsade kring ifrågasättande av partiets trovärdighet och förmåga, och tar som exempel när SVT undrade om SD räknat rätt i valmanifestet där det påstår att en höjning av taket i a-kassan till 1200 kronor per dag och ett avgiftsfritt medlemskap skulle kosta 5,4 miljarder. Regeringskansliet har på SVT:s uppdrag räknat att det skulle kosta 8 miljarder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons