Annons

Jimmie Åkesson: Målet är ett nettominus

Partiledaren Jimmie Åkesson och SD:s Jonas Andersson, ledamot i migrationskommittén.
Partiledaren Jimmie Åkesson och SD:s Jonas Andersson, ledamot i migrationskommittén. Foto: Ari Luostarinen

SD lanserar ett helt eget förslag om migrationspolitiken, medan regeringspartierna bara är överens om 3 av 26 förslag som migrationskommittén lägger fram. När hösten närmar sig står det också klart att S och M inte kommit närmare en lösning under sommaren.

Under strecket
Publicerad

På fredag går tiden ut för partierna att lämna in reservationer på migrationskommitténs betänkande. Efter att samtal utanför kommittén mellan Socialdemokraterna och Moderaterna brakade samman tidigare i somras fick partierna rösta på varje förslag, och det betänkande som nu ska läggas fram bygger på hoppande majoriteter.

Migrationskommittén skulle ta fram en långsiktigt hållbar migrationspolitik som ska gälla när den tillfälliga lagen löper ut nästa sommar. Men i SVT Aktuellts studio på onsdagen blottades snarare klyftorna mellan de största partierna S och M. Moderatledaren Ulf Kristersson sa att det är svårt att se hur det kan bli politisk majoritet för något förslag så länge S och M inte kommer överens. Enligt Kristersson vill S i praktiken genom direktiven öka invandringen och “sedan möjligen i slutändan behålla dagens nivåer”.

Annons
Annons
Annons