Annons

SD: L borde välkomna nya röster i kulturpolitiken

Aron Emilsson och Gabriel Kroon, Sverigedemokraterna.
Aron Emilsson och Gabriel Kroon, Sverigedemokraterna. Foto: Pressbilder

Det är uppenbart att fler perspektiv och värderingar behöver ges utrymme i svensk kultur- och konstdebatt, skriver Aron Emilsson och Gabriel Kroon (SD) i en replik till L.

Under strecket
Publicerad

I en tafatt och smått desperat ansats försöker Liberalerna att urholka trovärdigheten i vår kulturpolitik. Resultatet är återigen ett bevis på varför Liberalerna går kräftgång i svensk väljaropinion och anses diffust i väljarnas ögon. Få ser vilken plats Liberalerna i dag egentligen fyller i den representativa demokratin. Med en tvetydighet (är ni borgare eller socialister?) tycks partiets företrädare nu hittat en ny knäckfråga – att försvara dagens vänsterliberala agenda inom offentligt finansierad kultur. Samtidigt har man också slaktat delar av välbehövliga reformer för det svenska kulturlivet på offerbordet, i samband med januariöverenskommelsen.

Liberalerna anser sig värna om fri kultur, men vad innebär fri kultur? Kultursektorn har sällan varit, och förväntats vara, så förknippad med ett antal uppsättningar vänsterliberala värderingar som i dag. Ingen avsändare av kulturstöd är för övrigt helt värderingsfri. Det svenska kulturlivet har sällan varit så politiserat som under Miljöpartiets pekpinnar på kulturdepartementet. Det är uppenbart att fler perspektiv och värderingar behöver ges utrymme i svensk kultur- och konstdebatt. Att Sveriges största socialkonservativa rörelse i form av Sverigedemokraterna bidrar med just detta skapar en bredd – inte ökad kontroll och styrning.

Annons
Annons
Annons