Annons
X
Annons
X

SD: Trams att säga att vi smutskastar Sverige

Sverigedemokraterna får kritik för att svartmåla Sverige efter att SD-topparna Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson skrivit en debattartikel i Wall Street Journal. Nu slår Karlsson tillbaka:

– Som oppositionsparti ska man kunna peka på problem utan att bli anklagad för att skada Sverige, säger han till SvD

Trumps Sverigeutspel
SD-topparna Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson.
SD-topparna Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson. Foto: Claudio Bresciani/TT

”För att vara ”Sverigevänner” verkar SD göra sitt bästa för att sprida en nattsvart och felaktig bild av Sverige.”

Så reagerade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på Twitter efter att Sverigedemokraternas ledarduo Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson fått en debattartikel publicerad i den den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal.

I debattartikeln skriver Åkesson och Karlsson att USA:s president Donald Trump har rätt i sina omtalade uttalanden om svensk invandringspolitik, och kopplar samtidigt de senaste årens höga asyltal till ökad brottslighet, kravaller och islamistisk terrorism.

Annons
X

Karlsson, som är SD:s gruppledare i riksdagen, säger till SvD att debattartikeln skickats till flera stora amerikanska medier.

– Det har ju varit en stor debatt, både i Sverige och i USA. Och det den svenska regeringen och Carl Bildt och många andra har ju varit ute i amerikanska medier och gett sin bild av situationen i Sverige och av Donald Trumps, och då ville vi göra detsamma.

Vad vill ni uppnå med artikeln?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi hoppas att vi kan fortsätta ha en levande debatt och de problem som Sverige har på grund av den här vidlyftiga migrationspolitiken som vi har fört. Jag tycker också att det finns en poäng med att ge ett annat perspektiv, och en annan verklighetsbeskrivning, än den som regeringsföreträdare har givit i amerikanska medier, säger han.

  Att SD skulle smutskasta Sverige utomlands håller Karlsson inte alls med om.

  – Jag tycker att det är ett konstigt narrativ det där. Att man som oppositionsparti inte ska kunna peka på problem utan att bli anklagad för att skada Sverige. Skulle vi anamma en sådan policy så skulle det bli väldigt svårt att bedriva oppositionspolitik i det här landet överhuvud taget. Så det där tycker jag bara är trams.

  Tidigare har ni försökt distansera er från Trump – har ni börjat omfamna honom nu?

  – Nej, vi har inte sett någon anledning att vare sig i valrörelsen eller nu ta ställning för eller emot Trump. Vi bedömer varje enskild sak för sig. Just i det här avseendet så tyckte vi att det uttalande han fällde om Sverige har tagit emot mer invandring än vad vi klarat av och att det gett oss mer problem än vi kunnat ana – det tycker vi i sak är helt korrekt. Därför vill vi ge uttryck för att vi tycker att det var en korrekt verklighetsbeskrivning, eftersom Trump har fått så mycket kritik för det.

  I debattartikeln påstår SD-ledarna att den svenska regeringen har välkomnat återvändande IS-krigare ”med öppna armar”. På frågan om det är en korrekt bild svarar Karlsson:

  – Regeringen har inte vidtagit några åtgärder för att till exempel dra in medborgarskap, eller på något annat sätt hindra de här människorna från att komma tillbaka. Det innebär ju att de är välkomna tillbaka. Sedan har regeringspartiernas partikamrater i bland annat Stockholm och Örebro också lagt fram förslag om att man ska sätta in sociala extraåtgärder för att hjälpa de här personerna, så att de får förtur till bostäder och jobb. Det är ganska exceptionellt.

  Annons

  SD-topparna Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson.

  Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X