Annons
X
Annons
X

SD kommer inte fälla ett femte jobbskatteavdrag

Sverigedemokraterna kommer inte att försöka fälla ett femte jobbskatteavdrag. Det gjorde partiledaren Jimmie Åkesson klart i Visby idag.

Björn Söder (SD).
Björn Söder (SD). Foto: SCANPIX

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är först ut i Almedalen. Förra året var första gången som SD fick tillträde till Politikerveckan på riktigt. Partiet har varit med här även tidigare men då utanför det officiella programmet. Vid en fullpackad pressträff inför talet poängterade Jimmie Åkesson idag på eftermiddagen att partiet inte kommer att motsätta sig ett femte jobbskatteavdrag om regeringen lägger fram ett sådant i höst.

– Det är inte den reformen som vi allra helst vill riva upp. Vi kan inte avgöra vad regeringen gör. Vi kan emellertid agera i efterhand, men det är vi inte beredda att göra.

En av anledningar är att SD-ledaren numera ställer sig positivt till ytterligare en inkomstskattesänkning för löntagarna bottnar i att han inte ser några förutsättningar att komma överens med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om vad de extrapengarna som ett sådant nej skulle ge bör användas till.

Annons
X

Bakgrunden till omsvängningen är också att Jimmie Åkesson nu anser att fler experter har uttalat sig positivt om jobbskatteavdragens effekter.

Innan Jimmie Åkesson ställde sig framför journalisterna hade partisekreteraren Björn Söder summerat partiets andra år i riksdagen.

– Vi har lagt in en högre växel. Det tog ett tag innan vi lärde oss systemet. Men nu har vi blivit lite varmare i kläderna och har jobbat effektivt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt statistik som partiet har tagit fram så är SD ”nästbäst i klassen” (bäst är Kristdemokraterna) när det gäller riksdagsmotioner. Partiet har lagt 249 motioner.

  Enligt Björn Söder så har också partiernas hållning gentemot Sverigedemokraterna börjat luckras upp.

  – De har börjat samtala med oss i utskotten. Men officiellt är det kalla handen.

  På frågan om han kan ge konkreta exempel nämner dock Björn Söder bara redan kända exempel och hävdar att det är för känsligt att komma med nya.

  Vad gäller partiets inflytande i riksdagen så menar Björn Söder att regeringen numera mörkar sina nederlag i riksdagen genom att ligga lågt i kammaren. Enligt statistik från Riksdagens utredningstjänst som SD begärt fram så utnyttjar partiet sin ställning som tungan på vågen. I 50,5 procent av ärendena har partiet röstat på regeringsförslag. Motsvarande siffror för Socialdemokraterna är 48,5 procent, Miljöpartiet 48,6 procent och Vänsterpartiet 27,8 procent.

  – Vi ligger ganska nära Socialdemokrater. Det är felaktigt att vi skulle rösta nio gånger av tio med regeringen.

  ”Vill hjälpa så många flyktingar som möjligt” svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Björn Söder (SD).

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2

  Almedalsveckan i Visby drar igång med Sverigedemokraterna. Här partiledaren Jimmie Åkesson.

  Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X