Annons
X
Annons
X

”SD kan utlösa oro på marknaden”

Flera tunga ekonomiska bedömare varnar nu för stor oro på finansmarknaderna om Sverigedemokraterna tar sig in i riksdagen och får en vågmästarroll.

– I det korta perspektivet skulle det få effekt på kronan och räntorna, men framför allt kommer vaksamheten på den svenska politiska utvecklingen att öka, säger Cecilia Skingsley, analyschef på Swedbank med ett förflutet inom Moderaterna, till
Dagens Industri.

Tidningen har pratat med flera tunga bedömare på de stora finansinstituten som varnar för oroligheter på finansmarknaden – både på börsen och för ränteutvecklingen – om Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare i riksdagen.

Huvudanledningen är att regeringen kan få problem att få igenom sina budgetar, eftersom SD kan hota att rösta mot regeringen och för ett röd-grönt budgetalternativ.

Annons
X

Även Nordeas chefsekonom Annika Winsth räknar med en svagare krona och högre långräntor om det blir en minoritetsregering.

En stabil majoritetsregering är att föredra, menar kapitalförvaltaren Hans Mertzig som anser att en utdragen och komplicerad regeringsbildning kommer att skapa oro på börsen. Når man en blocköverskridande uppgörelse tror han dock inte att börsen påverkas allt för mycket.

– Jag skulle kunna tänka mig att det blir som med Ny Demokrati, att det blir stökigt men att man ändå såg att de hjälpte den borgerliga regeringen vid vissa tidpunkter, säger han till Dagens Industri.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Klas Eklund, seniorekonom på SEB med ett förflutet inom Socialdemokraterna är dock mindre orolig för effekterna om SD tar sig in i riksdagen och tror på uppgörelser över gränserna om partiet skulle bli vågmästare.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X