Annons
X
Annons
X

SD kan portas från utskotten

De etablerade partierna överväger att stänga SD ute från riksdagens utskott. På Mona Sahlins uppdrag har förre talmannen Björn von Sydow undersökt möjligheten att minska antalet ledamöter, vilket betyder att SD tappar sin plats. Något som också diskuteras är låta partiet delta – utan beslutsrätt.

(uppdaterad)
Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

När riksdagen öppnar den 5 oktober kommer, för första gången, riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna att mingla under kristallkronorna. Efter valframgången är det inte bara i plenisalen som partiet marscherar in. SD får också automatiskt plats i de viktiga utskotten – under förutsättning att varje utskott fortsätter att ha 17 ledamöter.

Platserna fördelas i proportion till valresultatet. Det betyder att varje utskott, i den nyvalda riksdagen, skulle bestå av åtta ledamöter från alliansen, åtta från de rödgröna och en från SD.

Nu förs diskussioner om att banta antalet ledamöter, i syfte att stänga ute Jimmie Åkesson och hans partikamrater. Socialdemokraterna har givit Björn von Sydow (S), före detta talman och expert på grundlagsfrågor, i uppdrag att ta fram ett konkret förslag på hur det skulle kunna gå till.

Annons
X

Idén är att varje utskott ska bestå av 15 ledamöter: åtta från alliansen och sju från de rödgröna. Enligt riksdagsordningen ska antalet platser i utskotten ”vara ett udda antal, lägst 15”. SvD:s källor uppger att S är positiva. Sven-Erik Österberg, gruppledare, är dock förtegen:

–Det är frågor vi får återkomma till.

V har inte tagit ställning till om SD ska stängas ute från utskotten:

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det är så klart en möjlighet, men inte självklart och helt enkelt. Man flyttar på ett sätt problematiken från utskotten till kammardebatter och omröstningssituationer, säger gruppledaren Alice Åström.

  Alliansen är splittrad. Enligt vad SvD erfar är Moderaterna beredda att banta antalet ledamöter i utskotten till 15. FP har inte satt ned foten, men för gruppledaren Johan Pehrson är utgångspunkten att ge SD tillträde till utskottsarbetet.

  –De måste få vara med och arbeta, lägga sina förslag och behandlas på ett rimligt sätt. Däremot ska vi ta debatten i sak med SD, varje dag, i varje utskott, var så säker.

  KD:s gruppledare Stefan Attefall vill avvakta det slutgiltiga valresultatet, men gillar inte tanken på SD som vågmästare i utskotten. Roger Tiefensee, gruppledare för C, bekräftar att samtal pågår, men att hans eget parti ännu inte landat i någon linje.

  –Hjärtat i riksdagsarbetet är utskotten. Det är viktigt för SD att åtminstone kunna ha insyn, annars tror jag att arbetet i kammaren blir mycket mer komplicerat.

  Han pekar på ytterligare en lösning, som uppfanns för V under mandatperioden 1991–1994: att ha 15 ledamöter, men erbjuda SD en insynspost.

  –Vänsterpartiet hade yttranderätt och fick anteckna saker till protokollet, men var inte med och fattade beslut.

  Sven-Olof Sällström, nyvald riksdagsledamot för SD, är inte förvånad över de etablerade partiernas diskussioner.

  –Man har med tydlighet visat att man inte är intresserad av ett demokratiskt förhållningssätt gentemot oss, utan försöker med alla demokratiska och odemokratiska metoder att stänga oss ute.

  Enligt Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är planerna att dra ned utskottsplatserna ett avsteg från den demokratiska principen.

  –Om man är konsekvent i att man inte vill ta i SD med tång så gör man så. Men det innebär att man gör skillnad på parti och parti, det har funnits tendenser åt det hållet med kommunisterna på 1940- och 1950-talen.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X