Annons
X
Annons
X

SD kan inte hålla möten

I går ställde Sverigedemokraterna in ännu ett torgmöte av säkerhetsskäl. Efter en ovanligt lugn valrörelse har attackerna mot SD trappats upp den senaste veckan. Protester planeras i Stockholm i dag vid finalen av partiets valturné, som har ett starkt islamfientligt budskap.

Foto: OSCAR MAGNUSSON/SCANPIX

Årets valrörelse har enligt flera bedömare varit mycket lugn – tills för en vecka sedan. Sverigedemokraterna har i slutspurten utsatts för både attacker mot enskilda politiker och störningar av valmöten:

• I går ställde SD in ett besök med valturnén ”Det sverigedemokratiska vardagsrummet” i Norrköping med partisekreteraren Björn Söder och partiets internationella sekreterare Kent Ekeroth, enligt SD av säkerhetsskäl.

• I tisdags ställdes valturnén in i Uddevalla med samma motivering.

Annons
X

• I måndags kunde valturnén inte genomföras i Göteborg. Polisen använde pepparsprej mot några av de 500 motdemonstranter som samlats.

• I måndags polisanmälde en SD-kandidat i Malmö att någon sprejat ett hakkors på hennes dörr.

• I fredags överfölls enligt en polisanmälan en SD-kandidat i Malmö i sitt hem och misshandlades och fick ett hakkors ristat i pannan med kniv.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • I fredags sattes kravallpoliser in vid ett SD-möte i Malmö där ägg och bengaliska eldar kastades av några av de 500 motdemonstranterna.

  SD planerar att avsluta sin valturné på Sergels torg i Stockholm i dag. På Facebook sprids ett upprop om att överrösta mötet med vuvuzelor.

  Stockholmspolisen har sedan i april en speciell valkommendering med både uniforms- och civilklädda poliser som sköter bevakningen av valrörelsen i samarbete med Säpo. Styrkan har utökats successivt, SD behöver ofta betydligt mer bevakning än övriga partier. Valturnén ”Det Sverigedemokratiska vardagsrummet” innehåller hårda attacker mot islam.

  – I vissa lägen drar de till sig uppmärksamhet. Det gäller för oss att bedöma vilka frågor som ska avhandlas på mötet, om det är sådant som upprör, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.

  SD:s partiledare Jimmie Åkesson hävdar att de etablerade partierna och massmedierna är medskyldiga till den senaste veckans händelser.

  – Vi hade sluppit det här om det politiska etablissemanget inte smutskastat oss och avhumaniserat oss under en lång tid. Det sänder signaler till de här grupperna att de har deras medgivande, säger han.

  När SvD lyssnade på valturnén ”Det sverigedemokratiska vardagsrummet” i Jönköping i förra veckan sade Kent Ekeroth bland annat:

  – Kvinnans ställning är extremt tydlig i islam. Det står svart på vitt att en man har rätt att misshandla sin fru om hon misshagar honom. Detta är vad islam föreskriver.

  Ett annat uttalande under mötet löd:

  – Jesus mördade inte folk, jämför det med Muhammed, han halshögg 600 krigsfångar på en enda dag och gifte sig med en 6-årig flicka som han hade sex med när hon var 9 år. Det är långt från Jesus exempel.

  Är det konstigt om folk blir upprörda när ni talar på det sättet?

  – Man får bli hur upprörd man vill, det är poängen i en demokrati. Det normala sättet är att debattera och utbyta argument, inte kasta saker eller störa, säger Jimmie Åkesson.

  Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo som följer SD noga, tror att de etablerade partierna hade varit snabbare att fördöma våldet om det hade drabbat något annat parti.

  – Det handlar om en rädsla att spela SD i händerna genom att ge dem för mycket uppmärksamhet.

  Men paradoxalt nog kan effekten snarast bli den motsatta, menar han.

  – Det är klart att det väcker en viss sympati för SD när de blir utsatta för våld, men jag tror att de flesta har möjlighet att se bortom det. Det är mer intressant att många tycker att SD inte får synas i medierna och blir utfrysta i politiken. Där tar SD gärna på sig en martyrroll, och den positionen är viktigare för att locka väljare, säger Daniel Poohl.

  Lars Ohly är den partiledare som tydligast fördömt attentaten mot SD.

  – Det går inte att beskriva den avsky jag känner inför detta. Vi har ingen plats som helst för något våld i det politiska livet i Sverige, sade han tidigare i veckan.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: OSCAR MAGNUSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X