Annons
X
Annons
X

SD kan få M att se grönt

Den borgerliga alliansen tog täten över de rödgröna i dagens Sifo-mätning. Men om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen kan de hota regeringsmakten och då vill Moderaterna göra upp med Miljöpartiet.

Moderaterna skulle om det var val idag bli Sveriges största parti med 32,9 procentandelar av rösterna enligt söndagens mätning av SvD/Sifo.

– Detta ger oss unikt goda förutsättningar. Vi har aldrig sett så snabba svängningar i opinionen. Ju senare mätningar desto bättre har det gått för oss. Läget nu är helt öppet och det väger väldigt jämt. Alla insatser fram till valdagen spelar roll, säger Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

Samtidigt går Sverigedemokraterna framåt efter att i maj haft en svacka i opinionen. SD klättrar med sina 4,3 procent upp över spärren för att komma in i riksdagen.

Annons
X

Alliansen skulle visserligen enligt SvD/Sifo få majoritet över de rödgröna och regeringen skulle därmed sitta kvar efter valet. Men det kan bli en bräcklig regeringsställning med 48,4 procent mot de rödgrönas 45,6 procent. Ett rödgrönt misstroendevotum mot regeringen Reinfeldt som får stöd av Sverigedemokraterna skulle fälla en alliansregering.

Det är precis den typ av vågmästarroll som Sverigedemokraterna drömt om.

– Vi är beredda att förhandla med dem som är beredda att förhandla med oss och kan ge oss genomslag i vissa av våra politiska ståndpunkter. Det är en förhandlingssak efter valet. Vi är inte knutna till något av blocken, säger SD:s partisekreterare Björn Söder.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men den förhandlingsdörren vill Per Schlingmann, M, inte ens glänta på.

  – Vi har en väldigt tydlig policy att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Om det blir ett oklart parlamentariskt läge i riksdagen kommer vi att söka ett bredare stöd för vår politik - i första hand hos Miljöpartiet, säger Per Schlingman till SvD.

  För Sveriges största parti, Socialdemokraterna är SvD/Sifo en dyster läsning. I torsdags förebådade Statistiska Centralbyrån en röd/grön valseger, där S hade 33,8 procent och fortfarande var största parti. Så kom söndagens SvD-Sifo som tyder på fyra år till i opposition med endast 30,6 procent av rösterna. Om siffrorna står sig på valdagen den 19 september kan de bli de lägsta för S sedan 1914.

  – Det är naturligtvis oroväckande. Men jag tror det är fullt möjligt att kunna övertyga väljarna den 19 september. För oss är naturligtvis en varningssignal att tro att valet är avgjort bara för att den ena eller andra mätningen säger det, säger Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X