Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Paulina Neuding: SD: Inte bara väljarna har förändrats

Ledare kolumnister

**”Jag vill ha **en ordentlig diskussion om invandringsfrågorna. Vi behöver det. Den utveckling som sker i östländerna kan ställa oss inför oerhört snabba krav på att ta emot, inte flyktingar i politisk bemärkelse, utan ekonomisk invandring. Jag vet inte om det finns något land i historien som har kunnat hålla emot en kraftigt ökad invandring av fattiga människor.”

Citatet kommer inte från Jimmie Åkesson. Så sade finansutskottets ordförande Anna-Greta Leijon under ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott i december 1989. Det handlade om Luciabeslutet som regeringen hade fattat två dagar tidigare, och som gjort det avsevärt svårare för flyktingar att få asyl i Sverige. 29 000 personer hade sökt asyl under 1989, och flyktingströmmarna riskerade enligt statsminister Ingvar Carlsson att ”spoliera vår flyktingpolitik”. (För att jämföra – under år 2013 sökte 54 000 personer asyl i Sverige.)

För arbetskraftsinvandrare var dörren redan stängd. Nu skulle regeringen stoppa flyktingar som kunde komma från öst. Ingvar Carlsson målade upp scenariot: ”De har ingen mat – det går svälttåg helt enkelt, som i desperation börjar röra sig mot Skandinavien”, sade han enligt protokollet från VU, som statsvetaren Peter Santesson har publicerat på bloggen Inslag.se.

Annons
X

**Ingvar Carlsson kunde **ge ut sina nya memoarer här om månaden utan att det gjordes stor sak av Luciabeslutet. Han behandlas som ett barn av sin tid, trots att detta inte är länge sen.

Vilket leder till SD:s framgångar i Europaparlamentsvalet. De senaste dagarnas analyser har kretsat kring vilka attitydförändringar valresultatet speglar hos väljarna; i vilken utsträckning väljarna påverkas av dåliga ekonomiska tider, arbetslöshet och främlingsfientlig retorik. Många har skrivit klokt om det.

Men man glömmer att även partierna har förändrats. Gränserna för vad som anses vara en legitim politik att bedriva har förflyttats avsevärt på några få år. Man behöver inte gå tillbaka till diskussionerna i VU kring Luciabeslutet. Under Göran Perssons tid som statsminister var nettoinvandringen ungefär hälften så stor som under Fredrik Reinfeldts. Vem går ut i dag, två mandatperioder senare, och föreslår halverad invandring?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samtidigt har SD vuxit med stöd av väljare som ogillar partiet och var det kommer ifrån. Det framgår bland annat av en undersökning som Timbrochefen Markus Uvell publicerade i boken Folkhemspopulismen. SD vinner stöd inte enbart på grund av rasismen. Många väljer att rösta på partiet trots rasism, järnrör och avsaknad av kompetens, när andra partier har lagt om sin politik. Det är också ett skäl till att SD har kunnat bli ett tioprocentsparti, och det behöver fogas till analysen.

  Paulina Neuding är chefredaktör för magasinet Neo. paulina@magasinetneo.se

  Paulina Neuding

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X