Annons

SD hoppas att Åkesson ska lyfta valrörelsen

SD gör sig nu redo för en ny valrörelse. Men partiet hoppas att Jimmie Åkesson kan lyfta väljarstödet om han kommer tillbaka innan valdagen. ”Jag har fått uppfattningen att han mår bättre nu”, säger partisekreterare Björn Söder till SvD.

Under strecket
Publicerad

Björn Söder håller tal på Sverigedemokraternas Kommun- och landstingskonferens på ACC i Västerås.

Foto: PER GROTH/TTBild 1 av 1

Björn Söder håller tal på Sverigedemokraternas Kommun- och landstingskonferens på ACC i Västerås.

Foto: PER GROTH/TTBild 1 av 1
Björn Söder håller tal på Sverigedemokraternas Kommun- och landstingskonferens på ACC i Västerås.
Björn Söder håller tal på Sverigedemokraternas Kommun- och landstingskonferens på ACC i Västerås. Foto: PER GROTH/TT

**På lördagen samlade **Sverigedemokraternas kommun- och landstingspolitiker i Västerås för att anta inriktningsprogram. Men efter en dramatisk vecka i riksdagen är det partiets beslut att fälla budgeten och nyvalet som är på allas läppar.

Partisekreterare Björn Söder möttes av rungande applåder när han talade om partiets budgetbeslut inför gräsrötterna. Men partisekreteraren talade också om hur viktig Jimmie Åkesson är för att partiet ska lyfta innan valdagen den 22 mars. Målet är att bli största eller näst största parti, vilket skulle kräva en dramatisk ökning i opinionen.

**– Jag är helt övertygad **om att det är fullt realistiskt. Det är då avgörande om Jimmie kommer tillbaka. Men vi kan inte förutsätta att han kommer tillbaka, även om många hoppas på det, sade Björn Söder.

Annons
Annons

Björn Söder egna förhoppning är att Jimmie Åkesson kommer tillbaka i valets slutskede.

– Jag har fått uppfattningen att han mår bättre nu, men det är viktigt att han känner sig fullt återställd när han kommer tillbaka. Han får ta den tid som behövs, säger Björn Söder till SvD.

**Fler personer som SvD **har talat med menar att Jimmie Åkesson är på bättringsvägen - men få vill spekulera om när han kan komma tillbaka.

– Jag tror att han kommer tillbaka någon månad före valet. Om han inte gör det så är min personliga gissning att han inte kommer tillbaka alls, sade en centralt placerad SD-källa till SvD i veckan.

I sitt tal till delegaterna berörde Björn Söder även möjligheten att allianspartierna gör en misstroendeförklaring mot regeringen. Det skulle i så fall kunna innebära en regeringsombildning som kan leda till att nyvalet ställs in.

Hur Sverigedemokraterna ställer sig till det är inte klart än.

– Vi var det enda parti som röstade mot Stefan Löfven när han valdes till statsminister. Vi har inte gjort något annat ställningstagande efter det, men jag kan inte svara på här och nu hur vi kommer agera, säger Björn Söder.

Samtidigt välkomnar ni ett extra val?

– Blir det ett extra val så är det ingenting vi räds. Men det finns inget egenintresse för oss att vi ska driva på för ett extra val. Det viktiga för oss är att vi kan få en politisk förändring.

En regeringsombildning är lika välkommet för SD som ett extra val, förklarar Björn Söder. Målet är att få inflytande över migrationspolitiken.

– För oss är det problematiskt att ha Miljöpartiet i regeringen. Vi hade välkomnat att regeringen ombildas och Socialdemokraterna själva bildar regering.

På lördagen beskrev statsminister Stefan Löfven Sverigedemokraterna som ett nyfascistiskt parti i en debattartikel i DN. Även finansminister Magdalena Andersson har gjort samma sak. Det är en beskrivning som Björn Söder tycker är felaktig.

– Jag tycker att de bör be om ursäkt, men det befäster att de sitter kvar i sandlådan, säger han.

Hoppas ni fortfarande på samtal med Socialdemokraterna?

– Det skulle vara väldigt intressant att ta en kopp kaffe med statsministern och be honom förklara vad han menar och vad han grundar de här beskyllningarna på. Vi är öppna för att samtala med alla partier, säger Björn Söder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons