Annons

SD har utnyttjat ett hål i systemet

Decemberöverenskommelsen är idag en nödvändighet, och de flesta av Alliansens väljare håller med om det. Att flera borgerliga debattörer och ledarskribenter ser så lättvindigt på detta är anmärkningsvärt ansvarslöst, skriver M-politikern Fredrik Schulte.

Under strecket
Publicerad

Även om opinionsmätningar tyder på att en kvalificerad majoritet av svenska folket stödjer Decemberöverenskommelsen finns en signifikant grupp Alliansväljare som är upprörda. Jag har full förståelse för grunden till deras frustration. Regeringens löftessvek och omfattande skattehöjningar för att bekosta omfattande utbyggnader av bidragssystemen kommer att slå mot jobb, välstånd och välfärd. Att Alliansens sympatisörer ställer sig frågan varför Alliansen inte gör allt för att stoppa detta nu när möjligheten finns är befogat. Det finns en hel del som tyder på att vi inte har varit tillräckligt konkreta och klara med våra motiv till detta utan varit för hastiga i att ”vända blad”.

**Låt oss därför vara **mycket tydliga: anledningen till att det överhuvudtaget uppstått en möjlighet att stoppa regeringens budget är för att Sverigedemokraterna använt ett hål i den parlamentariska ordningen. Systemet är inte tänkt att fungera så att man kan rösta på två budgetar samtidigt i samma beslutspunkt. Om Alliansen ändå utnyttjar den uppkomna situationen skulle det göras till priset av att undergräva den svenska parlamentariska modellen.

Annons
Annons
Annons