Annons
X
Annons
X

Sd har stöd för plats i riksdagen

För första gången får Sverigedemokraterna över 4 procent i väljarstöd i en Sifo-undersökning. Partiet skulle alltså komma in i riksdagen om det var val idag.

Foto: SVD GRAFIK

PARTIET HAMNAR ÖVER FYRAPROCENTSPÄRREN

Sverigedemokraterna seglar i medvind. Enligt en Sifo-undersökning som har gjorts i juni på uppdrag av SvD får partiet ett väljarstöd på 4,2 procent. Det är en ökning med 0,8 procentenheter jämfört med den senaste mätningen i maj, även om förändringen inte är statistiskt säkerställd.

– Det här visar att Sverige­demokraterna helt klart är en kandidat som man ska ta på allvar i svensk politik. Partiet har en klar möjlighet att ta sig in i riksdagen 2010 och i EU-parlamentet 2009, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I två tidigare opinionsundersökningar i vår – Sentio i mars och Demoskop i maj – hamnade Sverigedemokraterna (Sd) också över 4 procent. Men enligt Sören Holmberg väger Sifoundersökningen betydligt tyngre.

Annons
X

– De andra mätningarna har mindre urval och är inte lika etablerade. Att partiet nu får så stort stöd i en Sifo-mätning får ses som en liten remarkabel händelse, ­säger han.

I riksdagsvalet 2006 fick invandrarfientliga Sverigedemokraterna 2,9 procent av rösterna, och var därmed det största av partierna som hamnade under spärren. Men det var i kommunvalen som partiet skördade sina största framgångar. Det tydligaste exemplet är Landskrona i västra Skåne där Sd lyckades locka hela 22 procent av väljarna och därmed blev det näst största partiet i fullmäktige.

Sverigedemokraterna har sedan dess fördubblat sin kampanjkassa och har tydligt markerat att siktet nu är inställt på en plats i riksdagen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det här kan ha en uppmuntrande effekt. Det finns en teori om att partier hamnar på säkrare mark när de lyckas ta sig över fyra procent. Väljarna känner då att det inte är en bortkastad röst att stödja partiet, säger Sören Holmberg, som inte vill spekulera i varför Sd ökar just nu.

  – Det är trots allt små förändringar och svårt att dra några sådana slutsatser.

  – Däremot tror jag att partiet kan stärkas ytterligare av den debatt som just nu förs om EU-fördraget. Förutom junilistan och vänsterpartiet är Sverigedemokraterna det mest EU-kritiska partiet och om EU nu kör över irländarnas nej till Lissabonfördraget kan partiet locka till sig ytterligare EU-skeptiker.

  När det gäller riksdagspartierna är förändringarna relativt små i Sifo-undersökningen. Ett undantag är socialdemokraterna som backar två procentenheter sedan mätningen i maj.

  – Sedan valet har socialdemokraterna knappat in på moderaterna i framför allt Stockholmsområdet. Det kan vara så att den trenden har brutits en aning, ­säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

  Kristdemokraterna backar med 1,2 procentenheter och ligger nu på 4,4 procent – farligt nära riksdagsspärren.

  – Det är svårt för småpartier som sitter i en stor alliansrege­ring. De slits mellan att föra fram sina egna frågor och att anpassa sig till de andra partierna. Jag tror också att kristdemokraterna har problem med frågan om könsneutral äktenskapslagstiftning där deras väljare tydligt är emot, säger Sjörén.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SVD GRAFIK Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X