Annons
X
Annons
X

"SD har nått taket för sitt väljarstöd"

Sverigedemokraterna kan fortsätta tappa väljarstöd när framförallt Moderaterna har närmat sig partiets flyktingpolitik, menar bedömare som SvD har talat med efter den senaste Sifomätningen. Samtidigt pressas Moderaterna att peka ut skillnader mellan partierna.

(uppdaterad)
Opinionsmätningar
Richard Jomshof

Richard Jomshof Foto: Claudio Bresciani/TT

För första gången sedan år 2012 tappar Sverigedemokraterna väljarstöd i SvD/Sifo:s opinionsundersökning. Från december till februari har partiet gått från 19 procent till 16,6 procent, en statistiskt säkerställd minskning.

Annika Hamrud, frilansjournalist som länge har följt Sverigedemokraterna, menar att partiet har nått ett tak för sitt väljarstöd.

– Jag tolkar detta som att 20 procent är deras högsta möjliga siffra om de inte lyckas normalisera partiet. Det finns en gräns för hur många som kan tänka sig att rösta på ett parti av den typen, säger hon till SvD.

Annons
X

Sverigedemokraterna själva säger sig däremot inte vara särskilt oroade över vändningen. Partisekreterare Richard Jomshof skriver i ett mejl till SvD att det är "omöjligt att förhålla sig till en enskild opinionsmätning, inte minst då en enskild mätning kan påvisa resultat som skiljer sig från andra mätningar eller skiljer sig från rådande trend".

Sverigedemokraterna har gått stadigt uppåt i olika opinionsundersökningar i flera år men Annika Hamrud menar att partiet nu kan fortsätta sjunka.

– Ända sedan i höstas har Socialdemokraterna och Moderaterna tävlat om att dra i invandringsbromsen. Därför tappar Sverigedemokraterna sina proteströster. Sedan har partiet förstås inte bara proteströster, så det återstår att se hur lågt de sjunker.

Ann-Cathrine Jungar är statsvetare vid Södertörns Högskola och specialiserad på högerradikala partier i Europa. Hon delar bilden att det är förändringar i flyktingpolitiken som gör att Sverigedemokraterna tappar väljarstöd, medan Moderaterna har ökat till runt 25 procent.

– Sverigedemokraterna har erbjudit en nisch i svensk politik med en klar invandringskritik position. Nu finns det fler partier att välja på som erbjuder en mer restriktiv invandringspolitik, framförallt Moderaterna, säger hon.

Även Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé kommenterar partiets fortsatta starka väljarunderlag med hänvisning till flyktingpolitiken, men också med hänvisning till den ekonomiska politiken.

– Allt fler ser att Anna Kinberg Batra för en politik som handlar om att Sverige behöver ordning i ekonomin, fler jobb och en flyktingpaus, säger han.

Ser du en direkt koppling till att ni har skärpt er flyktingpolitik?

– Jag tror att många ser att vi har tagit tag i invandringsfrågan. Men jag tror framförallt att många vill byta ut regeringen och då är Moderaterna den bästa garanten för det, säger Tomas Tobé.

Ni har sagt att ni inte ska fälla regeringen med hjälp av SD. Om era väljare vill byta ut regeringen, finns det en risk att de känner sig svikna?

– De flesta inser att Moderaterna och Alliansen behöver ett bättre valresultat för att kunna bilda en regering. Sen får vi se vad som händer i närtid. Det är inte omöjligt att regeringen inte klarar av att hålla ihop eller att Miljöpartiet lämnar regeringen. Det kan ske att Alliansen får ett större regeringsunderlag än Stefan Löfven under året.

Kan Sverigedemokraterna vara en del i underlaget?

– Nej. Sverigedemokraterna har inte lösningar på de samhällsproblem som Sverige står inför. Sverigedemokraterna vill inte ens ha en integrationspolitik.

Just den här typen av uttalanden, där Moderaterna vill peka på skillnader mellan dem och Sverigedemokraterna, kommer fortsätta att höras, enligt Ann-Cathrine Jungar. Hon menar att Moderaterna försöker betona att Sverigedemokraterna handlar utifrån en invandringskritisk ideologi medan Moderaterna vidtar åtgärder i flyktingfrågan för att minska belastningen på bland annat kommunerna.

– Men det kan bli svårt för Moderaterna och de andra partierna att upprätthålla isoleringen av Sverigedemokraterna om man närmar sig dem i den sakfråga som har varit anledningen till att man har uteslutit dem från förhandlingar. Det finns också ett tryck underifrån om att samarbeta, framförallt i Moderaterna, men också i övriga allianspartier, säger hon.

Annons

Richard Jomshof

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X