Annons
X
Annons
X

”SD har kvar sin vågmästarroll”

Mattias Karlsson har lyckats ta plats under de tre månaderna som partiledare, men står fortfarande i Jimmie Åkessons skugga. Sverigedemokraterna har nu möjlighet att utnyttja sin vågmästarroll då Alliansen har ett behov av att driva en kraftfull oppositionspolitik. Det menar experterna som SvD har talat med.

Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för Sverigedemokraterna.
Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: TOMAS ONEBORG

Åkesson är hal och sval, Karlsson går på hårdare.
Lena Lid Falkman, retoriker.

Lena Lid Falkman, retorik- och ledarskapsexpert på Handelshögskolan i Stockholm

Om Mattias Karlssons partiledarskap...

Annons
X

– Mattias Karlsson har tagit plats och det har nog inte varit lätt efter att man kommer in som tillfällig efterföljare för en så profilerad partiledare som Jimmie Åkesson. Precis som Åkesson är han lugn, men han är lite vassare tycker jag. Han är lite fröjdigare i sin retorik, lite kaxigare. Jag tycker att han skötte den första partiledardebatten bra. Jimmie Åkesson är en bättre retoriker, men Karlsson vågar ta ut svängarna lite mer. Åkesson är hal och sval, Karlsson går på hårdare.

– Det ska bli spännande att se om Åkesson kommer tillbaka eller om Karlsson sitter kvar, och vilken roll han får om Åkesson kommer tillbaka. I sin ledarroll verkar Karlsson ha varit mer fokuserad utåt än inåt mot partiet. Han verkar inte ha samma starka stöd. Det har nog inte med honom att göra, utan att det länge har funnits en kärntrupp där Åkesson har varit ledaren. I ett sådant läge är det svårt att ta över som chef. Det är väldigt svårt att fylla upp efter en stark ledare och dessutom i en situation där det är oklart om den personen kommer tillbaka.

Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap, Göteborgs universitet

Om vågmästarrollen...

– Så länge decemberöverenskommelsen håller är Sverigedemokraterna fråntagna all makt vad gäller budgeten. Men det finns också massa annan politik som inte finns med i budgeten. Vad gäller icke-budgetfrågor är vi i ett läge där många förväntar sig att SD kommer rösta med Alliansen och då kommer regeringen få den ena käftsmällen efter den andra. På det sättet har de kvar sin vågmästarroll.

– SD kan säga att det är ett oppositionsparti, men de kan aldrig uträtta någonting. Alliansen kan däremot i andra frågor än i budgetfrågor fortfarande vara en allians. De kan granska statsrådens makt, pricka ministrar och liknande. Det kan Sverigedemokraterna aldrig göra ensamma, inte ens om de skulle få 33 procent.

– Jag tror inte att de är den enda oppositionen, som de själva vill ge bilden av, men man kan befara att det blir en lamare opposition eftersom budgeten är en så stor del av politiken. Men jag kan samtidigt tänka mig att Alliansen, eftersom de får så mycket intern kritik, kommer opponera sig mer för att visa att de inte har lagt ner vapnen.

Jonas Hinnfors, professor statsvetenskap, Göteborgs universitet

Om signalerna till Kristdemokraterna...

– Mattias Karlsson blir mer konciliant i förhållande till KD och vill nog visa att om KD bara går den här vägen i migrationsfrågan kan det bli fördelaktigt för Alliansen vad det gäller budgeten.

– Kristdemokraternas migrationsförslag i julas kan ha varit försöksballonger för att tala om invandring på ett nytt sätt. Mattias Karlsson kan ha rätt i att Göran Hägglund och KD har öppnat för en slags problematisering av invandringen vilket avviker från den linje som har funnits tidigare.

– Samtidigt har Göran Hägglund mer gått vidare till att prata om integration på senaste tiden, vilket nog kan bli Allianslinjen. Och det är inte lika intressant för Sverigedemokraterna. I dagsläget är det inte så mycket som tyder på att KD:s förslag på migrationsområdet blir Allianspolitik.

Annons
Annons
X

Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för Sverigedemokraterna.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X