Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: SD hamnar i rampljuset

Alla försök att rikta misstroende mot ministrar har misslyckats. Men det är inte främst därför som de rödgröna tvekar. En misstroendeomröstning skulle rikta allt ljus mot Sverigedemokraterna.

Två gånger har riksdagen uppmanat Ulf Kristersson att återgå till de gamla reglerna i sjukförsäkringen. Men ministern tänker inte göra som riksdagen vill.

Kristersson är långt ifrån ensam om att obstruera i samband med uppmaningar från riksdagsmajoriteteten. Det förekom på S-regeringarnas tid, och det finns just nu flera frågor där regeringen funderar på om man kan ta sig ur det hela.

Eller i alla fall skjuta upp verkställandet.

Annons
X

Det finns en katalog av undanflykter för långsamma ministrar: lagstiftningstekniska problem, överbelastning på departementet eller utredningar som drar ut på tiden.

Men det här använde sig Ulf Kristersson inte av. Han förklarade i stället att han inte tänker följa riksdagens uppmaning, och om riksdagen är missnöjd så ”har den full frihet att själv lagstifta om det”.

Därmed utlöste socialförsäkringsministern den rödgröna diskussionen om en misstroendeomröstning riktad mot honom själv.

Det är mycket ovanligt att riksdagen använder sig av misstroendevapnet. Det har bara hänt fem gånger sedan den nya författningen 1971, och i voteringarna har alltid förslaget om en misstroendeförklaring förlorat. Det betyder inte att vapnet är verkningslöst. Minst en minister och en regering anses ha avgått för att slippa skammen att formellt röstas bort.

För de rödgröna finns det i dag några frestande skäl att faktiskt driva frågan till omröstning.

• För det första vill man gärna rikta uppmärksamheten mot hur regeringens hanterat sjukförsäkringen. Oppositionen är övertygad om att skärpningarna av regelverket för de sjukskrivna är en av regeringen Reinfeldts svagaste punkter.

• För det andra skulle det kunna skada en av regeringens främsta tillgångar: väljarnas uppfattning att den borgerliga alliansen är mest regeringsduglig. Den bilden skulle kunna förändras om Fredrik Reinfeldt förlorar en minister.

Men det finns argument emot också.

• De rödgröna kan bestämma sig för att begära och rösta för en misstroendeförklaring. Men då ger man också Sverigedemokraterna makten att avgöra hur den skall gå, och låter SD-ledaren Jimmie Åkesson sola sig i det mediala rampljuset.

• SD är överens med de rödgröna i sakfrågan, men ingen vet hur de skulle agera i en misstroendeomöstning. Om det går som har gjort förut, och misstroendet avvisas, försvagas oppositionen i stället för regeringen.

Läs mer:
Kristersson hotas av misstroendeomröstning

Kristersson hotas av misstroendeomröstning blog.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X