Annons
X
Annons
X

SD fortsätter öka

Sverigedemokraterna fortsätter att öka. I Expressen/Demoskops senaste undersökning är SD tredje största parti med 9,0 procent - en ökning med 1,9 procentenheter sedan september.

Av TT
(uppdaterad)
Carl Bildt.
Carl Bildt. Foto: AP

– De försöker isolera Sverige från omvärlden. Det går inte. Det skadar Sverige, säger utrikesminister Carl Bildt till Expressen.

Både Alliansen och de rödgröna har tappat i undersökningen; 1,6 respektive 0,5 procentenheter.

Kristdemokraterna ökar med 0,8 procentenheter men når ändå inte över riksdagsspärren utan landar på 3,7 procent.

Annons
X

Mätningen befäster den uppåtgående trenden för SD. En framgångsförklaring är partiets försök att framstå som rumsrent, att rensa i de egna leden mot rasism, säger Anna-Lena Lodenius, journalist och författare som skrivit mycket om högerextrema och högerpopulistiska partier.

– I de länder i Europa som är mest lika oss har populistiska partier som vuxit till sig ofta varit mer nedtonade och blivit en del av ett etablissemang, trots att de är anti-etablissemangspartier, säger hon.

Ett exempel är norska Fremskrittspartiet (FRP) med 23 procent i stortinget.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Varslen duggar tätt i Sverige och euron är i kris. Ekonomisk nedgång är en klassisk förklaring till uppgång för mer extrema alternativ, men forskarna anser inte att det är en gemensam nämnare. Återigen tjänar Fremskrittspartiet som exempel i det ekonomiskt starka Norge medan dylika partier är svaga i krisande Spanien, Portugal och Irland.

  – Det forskarna hittills har sagt är att den mest uppenbara faktorn när ett sådant här parti växer sig starkt är att alla andra partier blir mer lika, säger Lodenius.

  Då kan antietablissemangspartier fylla ett tomrum. I Europa har det därför blivit svårt att bilda majoritet utan att luta sig mot dem.

  Populistpartierna har också utvecklats från allmän utlänningsfientlighet till islamofobi, från nyliberalism till konservatism och stöd för välfärdsstaten.

  – Det gör dem till ett tydligare alternativ för den som tidigare röstat på socialdemokratiska partier, säger Lodenius.

  Socialdemokratin har också backat kraftigt runtom i Europa, påpekar hon.

  Tidigare i veckan gick Fredrik Reinfeldt till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna.

  – Vi har på alla sätt argumenterat mot och konfronterat Sverigedemokraterna, det är ett av de svåraste problem som finns att hantera, har de kommit in i ett parlament är de svåra att få ut, sade Reinfeldt.

  Han beskrev SD som ett missnöjesparti av en typ känt från andra länder, ett parti som lever på att underblåsa missnöje och plocka upp människor som anser att alla politiker är korrupta och struntar i problemen som finns.

  – De lyssnar på djungeltrummorna på internet, där finns de enkla svaren, rätt gapigt framförda, där görs jobbet, sade Reinfeldt och menade att det är där SD hämtar sin näring och driver sin verkliga politik.

  LÄS MER OM STATSMINISTERNS UTTALANDE OM SD
  HÄR.

  Jimmie Åkesson menade å sin sida att statsministern avvisar all kontakt.

  – Vi har fortfarande inte haft ett samtal. Jag tycker det är märkligt. Det finns en del saker vi borde kunna prata om, oavsett vad vi tycker om varandras politik generellt.

  FAKTA: Väljaropinionen.

  Förändring i procentenheter sedan mätningen i oktober inom parentes.

  S:33,1(+0,5) M:30,3(-1,6) SD:9,0(+1,9) MP:8,0(+0,3) FP:5,8(-1,4) V:4,7(-1,2) C:4,5(+0,6) KD:3,7(+0,8) Alliansen: 44,3(-1,6) Rödgröna:45,7(-0,5)

  I Expressen/Demoskops undersökning tillfrågades 1003 personer via telefon under perioden 30 oktober till 7 november. Frågan löd: ”Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?”.

  .

  Senaste nyhetsquizarna

  Vilken stadsdel i New York ser du här? quiz.svd.se Snabbtest: Varifrån kommer Chris O'Neill? quiz.svd.se Vad var det kungen vägrade att göra? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Carl Bildt.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X